nieuws

Stichting Excellent Adviseren wil bijdragen aan betere branche

Archief

Branchegenoten willen delen, inspireren en motiveren

 

Het aanstaande AM Congres is hét moment voor de Stichting Excellent Adviseren om zich te presenteren. "Het wordt tijd om de mensen op te zoeken", vertelt voorzitter Marcel van Leeuwen.

 

"We willen iets unieks doen; we onderzoeken nu of het een haalbare kaart is", aldus Van Leeuwen. De Stichting Excellent Adviseren ging begin dit jaar officieel van start. Ze ontstond uit een door de AFM gevormde ‘kopgroep’: een groep adviseurs die moet laten zien hoe het wel kan en hoe het moet. Aanleiding daarvoor was het hypothekenrapport, waarin de toezichthouder voorbeelden gaf van goede adviesmethoden. De bijeenkomsten met de AFM en het samen brainstormen beviel de ‘kopgroep’ zo goed, dat de leden ervan besloten een stichting op te richten.

 

  &nbsp"Fris, sprankelend, positief en enthousiast. Dat willen we uitstralen." Een eigen website is in de lucht, het platform van de stichting. En er is een groep op LinkedIn aangemaakt. "Meer dan driehonderd deelnemers hebben zich al aangemeld", meldt de voorzitter trots.

 

Hoger aanzien

Ondanks die belangstelling vanuit het intermediair, loopt het nog geen storm op het webforum van de stichting. De bestuursleden en de moderators zijn er actief om de onderwerpen en de inhoudelijke discussie op gang te brengen. Van Leeuwen is er van overtuigd dat het forum op de website snel tot leven komt. "Er is behoefte aan verbetering van het vak."

 

  &nbsp"Deze markt zit in een transformatieproces’, constateert hij. "Iedereen zoekt houvast, richtlijnen en informatie. Als Stichting Excellent Adviseren zijn we van en voor adviseurs. We zijn onafhankelijk en objectief. Een plek met een ideëel doel Het is een uitdaging voor de adviseur zijn weg te vinden in alle informatie die nu ontstaat. Op ons platform kunnen zij daarover van gedachten wisselen."

 

  &nbspVan Leeuwen ziet het helemaal voor zich: een levendige community. Met een platform waar alle financiële dienstverleners in Nederland kennis en best practises uitwisselen. Waar ze delen en geven, inspireren en motiveren, om het vak een hoger aanzien te geven. Onbaatzuchtig. Leidend tot een zelfsturende cultuur.

 

Bijdragen

Van Leeuwen ziet de Stichting Excellent Adviseren zeker niet als een eendagsvlieg. "Wij, de bestuursleden, ambiëren een professioneel, goed en langdurig bestaan. Daarom hebben we een aantal zaken professioneel aangepakt. Zo hebben we een betaald secretariaat in plaats van op vrijwillige basis. We zijn overtuigd van onze eigen doelstelling."

 

  &nbspNa het AM Congres gaan de bestuursleden bij meer congressen en seminars optreden. De stichting organiseert verder nog ‘excellente ontmoetingen’, masterclasses en er komt een studiereis.

 

  &nbspOm de financiële balans in balans te houden, moeten er ook inkomsten voor de stichting komen. "We gaan een bijdrage vragen voor de activiteiten die we organiseren en misschien kiezen we voor betaald deelnemerschap. Ook donaties van mensen die onze idealen een warm hart toedragen, zijn welkom", aldus Van Leeuwen. Als het allemaal loopt zoals Van Leeuwen hoopt, ziet hij de stichting over vijf jaar in een vereniging veranderen.

 

Trots

Een realistische optimist, zo beschrijft Van Leeuwen zichzelf. Hij heeft geen moment getwijfeld toen hij werd gevraagd als voorzitter. "Ik wil heel graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van de branche. En ik ben overtuigd van de goede wil van de adviseurs. Ik zit nu vijftien jaar in het vak. Het is mijn passie. Dit is wat mij bezighoudt. Daarom wil ik er graag tijd voor maken. Ik wil weer trots kunnen zijn op het vak van financieel adviseur."

 

Marcel van Leeuwen (39) is sinds 1994 directeur en eigenaar van EBC Nederland. Hij ontwikkelde in EBC een adviesformule gericht op het bouwen van duurzame klantrelaties. De AFM noemde dit als een voorbeeld van een ‘excellente adviespraktijk’. De formule is uitgegroeid tot Financial Life Support.

 

Daarnaast houdt Van Leeuwen zich sinds 2005 intensief bezig met life-planning. Hij volgde hiervoor een opleiding en training aan het Amerikaanse Kinder Institute of Life Planning.

 

Reageer op dit artikel