nieuws

Recessie doet werkgelegenheid bij verzekeraars afnemen

Archief

Aantal vacatures met duizend afgenomen

 

Verzekeringsmaatschappijen hadden eind vorig jaar zo’n 51.000 mensen in dienst, ruim duizend minder dan eind 2007, meldt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.

 

Naast het aantal werknemers is ook het aantal vacatures bij verzekeraars met 1.000 afgenomen: eind 2008 waren het er 2.500, terwijl er een jaar eerder nog 3.500 vacatures open stonden.

 

  &nbsp"De eerste tekenen van de recessie worden zichtbaar", verklaart CVS-statisticus Nico Jacobs de dalende trends in werkgelegenheid bij verzekeraars. "In deze financieel-economisch turbulente tijden wordt er op bedrijfskosten bezuinigd en dat vertaalt zich door in de werkgelegenheid."

 

  &nbspDe daling in het aantal vacatures wordt volgens Jacobs niet zozeer veroorzaakt doordat ze zijn vervuld, maar doordat veel vacatures zijn vervallen. Dat is eveneens een gevolg van de crisis. Desalniettemin blijft het vacaturepercentage in de branche (het aantal vacatures als percentage van het aantal werknemers) met 4,9 % ver boven het landelijke gemiddelde van 2,3 %. Bij andere financiële instellingen ligt dit op zo’n 3,4 %. De helft van het aantal vacatures bij verzekeraars betreft functies op hbo-niveau. Ruim 40% van de vacatures staat langer dan drie maanden open. Volgens het CVS is er vooral een tekort aan ICT’ers, actuarissen en andere financieel specialisten.

 

Reageer op dit artikel