nieuws

‘Overstromingsverzekering ook in Nederland haalbaar’

Archief

Jeroen Aerts, hoogleraar Risk insurance en Watermanagement aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft een verzekeringsconstructie tegen overstromingen ontwikkeld die volgens hem wel haalbaar is en een aanvulling kan zijn op het huidige waterbeheer.

‘Overstromingsverzekering ook in Nederland haalbaar’

Aerts ziet mogelijkheden in een gedeelde aansprakelijkheid, waarin burgers via een eigen risico de kleine schadegevallen voor hun rekening nemen, verzekeringsmaatschappijen grote rampen met een bovengrens van ongeveer € 1 mld dekken en de overheid de extreme rampen die daarboven liggen. De verzekering zou verplicht moeten worden opgenomen in de inboedel- of opstalverzekering. Verder vindt Aerts dat verzekeraars, gemeenten en bouwers samen kritisch naar bouwvoorschriften moeten kijken. Dat moet leiden tot minder risicovol bouwen in kwetsbare gebieden, waardoor eventuele schade kan worden gereduceerd.

Reageer op dit artikel