nieuws

Ook Agis geeft eigen risico terug

Archief

In navolging van Uvit (Univé/VGZ/IZA/Trias) en Achmea gaat ook de Amersfoortse verzekeraar Agis het eigen risico van _ 155 terug storten als verzekerden kiezen voor een voorkeursziekenhuis.

 

Agis heeft voor drie behandelingen vijf voorkeursziekenhuizen geselecteerd. Het betreft behandelingen voor de vergruizing van nier- en ureterstenen en vervangingen van knie of heup. Agis kiest voor deze vijf ziekenhuizen "omdat zij zich op kwaliteit onderscheiden".

 

  &nbsp"Wij willen onze verzekerden helpen bij het kiezen van een zorgaanbieder die zich positief onderscheidt op de uitkomsten van de kwaliteit van de zorg. De ziekenhuizen zijn geselecteerd op basis van medische uitkomsten, zoals complicaties na een operatie, en hebben aantoonbaar voldoende ervaring met de behandelingen. Ook hebben wij bij de keuze gelet op wachttijden en patiëntervaringen", zegt Marjolein Verstappen, lid van de raad van bestuur van Agis.

 

  &nbspDe Agis-verzekerde krijgt ook zijn eigen risico terug als hij dit risico eerder in het jaar al heeft opgebruikt.

 

Voorkeursdokter

Vorig jaar rond deze tijd kondigde CZ aan dat verzekerden in 2009 het eigen risico zouden terugkrijgen als zij kozen voor een voorkeursleverancier.

 

  &nbsp"Binnenkort nemen wij daar een definitief besluit over", zegt woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt. "De beslissing daarover heeft langer geduurd, omdat wij uiterst zorgvuldig te werk willen gaan. Niet alleen met betrekking tot de keuze van beste ziekenhuizen, maar ook ten aanzien van de ‘financiële prikkel’. Uit onderzoeken blijkt dat een groot aantal klanten dit voordeel verkeerd uitlegt. Er wordt gedacht dat de behandeling dan wel niet goed zal zijn. Daar moeten we dus heel zorgvuldig en goed naar kijken", aldus Westerwoudt.

 

Nadenken

  &nbspDe Leidse verzekeraar Zorg en Zekerheid gaf eveneens vorig jaar aan na te denken over teruggave van het eigen risico. "Maar wij zijn nog altijd aan het nadenken en volgen de marktontwikkelingen nauwkeurig", aldus manager klantenservice Pim Kik. "Wij willen goed kijken wat dit betekent voor onze klanten en er zitten meerdere aspecten aan. Zo moet de klant weten dat de mogelijkheid bestaat. Verder laat een klant zich niet makkelijk sturen en de financiële prikkel kan ook verkeerd uitgelegd worden. De klant moet wel geloven dat hij naar de beste zorgverlener wordt gestuurd en niet naar de goedkoopste."

 

  &nbspMenzis-topman Roger van Boxtel heeft in een interview met AM laten weten niet te kiezen voor het kwijtschelden van het eigen risico. "Wij willen sturen aan de aanbodzijde. Dat is de reden dat wij twee jaar geleden zijn gestart met Topzorg", aldus Van Boxtel. Menzis is voor vijf behandelingen in zee gegaan met ziekenhuizen. Komend jaar wordt dit uitgebreid naar tien behandelingen.

 

Reageer op dit artikel