nieuws

NMA: schadesturing bij auto’s niet illegaal

Archief

Kartelwaakhond NMA heeft geen overtredingen van de Mededingingswet geconstateerd op de markt voor auto(ruit)schadehersteldiensten. Er is geen sprake van inkoopmacht van de huidige samenwerkingsverbanden van verzekeraars (Stichting Schadegarant, Stichting Glasgarant en Topherstel), vindt de NMA. De netwerken hebben ieder een marktaandeel van minder dan 15%.

Dit blijkt uit een analyse van de NMA. Die werd mede uitgevoerd na diverse meldingen over een mogelijk concurrentiebeperkende rol van verzekeraars op de markt voor auto(ruit)schadehersteldiensten. In ons land blijkt 40% van de autoschade en 16% van de autoruitschade door verzekeraars te worden gestuurd.
Volgens de NMA zijn de inkoopvoordelen die verzekeraars bedingen in het voordeel van de verzekerden. Wel bevestigt de toezichthouder dat het voor schadeherstelbedrijven die niet zijn geselecteerd door verzekeraars steeds moeilijker wordt om aan werk te komen. Er kan echter niet worden ingegrepen, omdat geen sprake is van enige overtreding van de Mededingingswet.

Reageer op dit artikel