nieuws

NHG ziet vaker betaalachterstand

Archief

Het aantal huizenbezitters met een achterstanden in de betaling van hun hypotheeklasten is in het eerste kwartaal van dit jaar met 25% gestegen.

 

"Dit baart ons grote zorgen", zegt Karel Schiffer, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). "Daarom wordt in samenwerking met het ministerie van VROM en de VNG met voorrang gewerkt aan een Woonlastenfaciliteit." Die biedt huizenbezitters de mogelijkheid van een ‘betaalpauze’, ter overbrugging van betalingsproblemen als gevolg van onder meer werkloosheid. "Hiermee trachten we gedwongen verkopen zoveel mogelijk te voorkomen."

 

  &nbspIn het eerste kwartaal moest het WEW 167 keer bijspringen voor een met verlies verkochte woning. Dit aantal verliesdeclaraties was 254 in het eerste kwartaal van 2008, een daling van 35% derhalve. "Alle inspanningen van de afgelopen jaren om hypotheekfraude te beperken, beginnen vruchten af te werpen", aldus Schiffer.

 

Meer NHG

Het afgelopen kwartaal hebben 12.828 huizenkopers de aankoop van hun woning laten veiligstellen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is 8% minder dan het eerste kwartaal in 2008 (13.961). Het aantal woningaankopen daalde in deze periode echter met 35%. "Drie van de vier huizenkopers kiest voor een lening met NHG", zegt Schiffer.

 

Reageer op dit artikel