nieuws

Minder provisie Friesland Bank

Archief

Friesland Bank heeft vorig jaar minder provisie-inkomsten uit assurantiebemiddeling geboekt. Belangrijkste oorzaak daarvoor is de verkoop van pensioenadviesbedrijf Aecum.   Specifieke cijfers over de omzet van de assurantiebemiddelingsactiviteiten (€ 19,1 mln in 2007) heeft de bank niet voorhanden, maar de totale provisie, waarvan € 4,9 mln uit effectenbemiddeling, is in 2008 met 16% afgenomen tot € 28,1 […]

Friesland Bank heeft vorig jaar minder provisie-inkomsten uit assurantiebemiddeling geboekt. Belangrijkste oorzaak daarvoor is de verkoop van pensioenadviesbedrijf Aecum.
 
Specifieke cijfers over de omzet van de assurantiebemiddelingsactiviteiten (€ 19,1 mln in 2007) heeft de bank niet voorhanden, maar de totale provisie, waarvan € 4,9 mln uit effectenbemiddeling, is in 2008 met 16% afgenomen tot € 28,1 (33,4) mln. Tegenover de daling van de inkomsten uit assurantiebemiddeling stond een toename van de provisies uit het betalingsverkeer. Het vorig jaar aan Unirobe Meeùs verkochte Aecum vertegenwoordigde in 2007 nog een omzet van € 3,5 mln.
 
   De hypotheekomzet, die naar schatting tegen de € 1 mld bedraagt, is vorig jaar gestegen. "De kredietverlening toonde een gezonde groei, zowel in woninghypotheken als zakelijke kredieten." Daarbij werd vooral in het watersportsegment succes geboekt: "Nauwelijks een jaar na de introductie van een Kenniscentrum Water hebben we de nummer 1-positie in Nederland bereikt als het gaat om aantallen verstrekte scheepshypotheken."
 
   De totale omzet van Friesland Bank is in 2008 met 45% teruggelopen tot € 178 (322) mln. "Deze daling is vooral afkomstig van de lagere opbrengsten uit effecten en deelnemingen en het resultaat uit financiële transacties." In 2007 waren de inkomsten incidenteel hoger door "een aantal bijzondere verkoopresultaten". De bank leed onder meer daardoor een nettoverlies van € 67 mln, waar 2007 nog een winst van € 127 mln had opgeleverd.

Reageer op dit artikel