nieuws

Kamervragen over verkoop van uitvaartverzekeringen

Archief

Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) heeft minister Bos van Financiën vragen gesteld over de verkoop van uitvaartverzekeringen in zogenaamde ‘Vogelaarwijken’ en vermeende winstmarges van 50% op dit product.

 

De PvdA-fractie vindt dat uitvaartverzekeringen onder de regels van het BGFO moeten vallen (zie ook pag. 5) en pleit verder voor nader onderzoek door de AFM naar de huidige verkooppraktijken. Vos wijst de minister er ook op dat mensen "tot duizenden euro’s boete moeten betalen" als zij binnen een jaar van hun polis af willen. Vos doet ten slotte de suggestie om in het verkoopproces van uitvaartverzekeringen verplicht een rekenmodel op te nemen, waarmee de verzekerde het zelf sparen voor de uitvaart kan afzetten tegen verzekeren.

 

Monuta en Dela

Woordvoerder Mark Debets van uitvaartverzekeraar Monuta vindt de geschetste situatie niet sporen met de manier waarop zijn bedrijf zaken doet. "Waar tussenpersonen hun klanten vandaan halen, moeten zij in principe zelf weten. Maar wij grijpen wel in als hun verkoopmethoden niet deugen. Ook in ons eigen belang: aan klanten die na een jaar weer opzeggen heb je niets."

 

  &nbspMonuta twijfelt aan het nut van een rekenmodel. "Als je lang leeft, kun je sparen en heb je geen uitvaartpolis nodig, maar niemand kan precies berekenen hoe lang hij leeft."

 

  &nbspOok Martin Kersbergen van Dela herkent zijn bedrijf niet in het geschetste beeld. "Het gaat hier om een bepaalde categorie tussenpersonen van wie wij juist afscheid hebben genomen. Op deze manier ontstaat helaas een heel eenzijdig beeld."

 

Reageer op dit artikel