nieuws

Hypotheek aan banden

Archief

De verstrekking van hypotheken wordt binnenkort beperkt. Geldschieters geven, ondanks waarschuwingen, veel te hoge leningen af. Dat constateert De Nederlandsche Bank. De waakhond voor de banken ontwikkelt met de toezichthouder AFM scherpere regels voor kwetsbare leners. Ook moeten banken meer kapitaal voor hypotheken gaan aanhouden. Achter de schermen is een serie boetes in de maak, zo bericht De Telegraaf.

Hypotheek aan banden

De beteugeling geldt vooral het krediet voor tophypotheken. De aanscherping mag tegelijkertijd de grote stroom aan hypotheekverstrekkingen niet belemmeren. De eis aan de banken en hypotheekadviseurs wordt binnen enkele weken bekendgemaakt, zo bevestigen bronnen. De opgehoogde kapitaaleisen gaan verder dan de norm die de Europese Basel II-regels stellen. De Nederlandsche Bank (DNB) constateert dat de bankenbuffers voor hypotheken in crisistijd te laag zijn. Een andere oplossing is dat DNB banken een beperking van de hypotheekverstrekking oplegt. Specifiek de kredietverlener die zich toelegt op de tophypotheken moet meer vermogen gaan aanhouden. Hun balansen zijn relatief zwaar belast met hypotheken. Massale wanbetaling kan ze in problemen brengen.
(De Telegraaf, pag. 21)
 
Zie ook: Hypotheekslachtoffers gaan banken vervolgen
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Actie tegen hoge hypotheekprovisies
(De Gelderlander, pag. 17)
 
Zorgpremie wellicht flink hoger
(De Gelderlander, pag. 1)
 
'Later pensioen geleidelijk'
(De Gelderlander, pag. 4)
 
Dure autopolis is niet altijd beter
(De Gelderlander, pag. 17)
 
Achmea hield patiënten uit Emmer ziekenhuis
(NRC Handelsblad, pag. 3)
 
Schuiven met kosten toezicht
(NRC Handelsblad, pag. 9)
 
ING stapt uit Nederlandse bedrijven
(De Volkskrant, pag. 1)
 
Ook verzekeringstak Fortis verkocht van vijf bedrijven aandelen
(De Volkskrant, pag. 1)

Reageer op dit artikel