nieuws

Fidin wil spoeddebat met Bos over kosten AFM

Archief

De Federatie Fidin, de voorloper van de fusievereniging van NVA en NBVA, dringt aan op spoedoverleg met minister Wouter Bos van Financiën. Onderwerp van gesprek moeten de almaar stijgende kosten zijn die financiële dienstverleners moeten betalen voor hun toezicht. Fidin vreest een nieuwe kostentoeslag van zeker 50%.

Fidin wil spoeddebat met Bos over kosten AFM

Fidin is al een collectieve bezwaarprocedure gestart tegen de kostenheffingen over 2008, die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) momenteel aan assurantiekantoren verstuurt. Die nota's bevatten stijgingen tot 83%, die de intermediaire belangenbehartigers "niet redelijk vinden en niet voldoen aan de uitgangspunten van de wet". Volgens Fidin komen wekelijks honderden bezwaarschriften binnen bij de AFM.
Fidin stelt de explosieve groei van de kosten onacceptabel te vinden en stelt grote vragen bij de voortdurende overschrijdingen van de begrotingen. De begroting over 2006 (€ 5 mln) zou met € 1,3 mln zijn overschreden, die van 2007 (€ 8 mln) zou € 3 mln hoger uitgevallen zijn en de vrees leeft dat de begroting over 2008 (€ 11 mln) met meer dan de helft wordt overschreden. Dat laatste zal worden doorbelast in de heffingen over 2009.
Minister Bos gaf deze week antwoord op Kamervragen over de kosten voor het toezicht op financiële dienstverleners. Daarin gaf hij aan dat wanbetalers een belangrijke oorzaak voor de overschrijding zijn. "Fidin stelt de vraag aan de orde of dit wel kosten van toezicht zijn en of deze wel aan de sector mogen worden doorbelast."

Reageer op dit artikel