nieuws

Eigen Huis start met meldpunt woekerprovisie

Archief

Vereniging Eigen Huis (VEH) is een meldpunt Woekerprovisie gestart. De belangenclub wil daarmee te hoge provisies aan de kaak stellen.

 

VEH wil tussenpersonen op deze manier dwingen om de juiste provisie te berekenen. "Omdat tussenpersonen nu verplicht zijn om bij het sluiten van een hypotheek te vermelden welke beloning zij daarvoor ontvangen, willen we weten wat de ervaring van klanten daarmee is", zegt Eigen Huis-woordvoerder Hans Andre de la Porte.

 

  &nbspOm de consument te kunnen laten controleren of de provisie in de offerte passend is, heeft VEH de provisiecheck geïntroduceerd. Die geeft de gemiddelde provisies van hypotheken: spaarhypotheek 2%, aflossingsvrij 1%, hybride hypotheek 2,5% en banksparen 1,6%. Als het aan de klant berekende provisiebedrag sterk afwijkt van het bedrag in de offerte, vraagt VEH dit te melden bij het meldpunt Woekerprovisie. Daarnaast vindt VEH dat de klant bij opvallende verschillen de adviseur om opheldering moet vragen en geeft het de tip om te onderhandelen over de provisie.

 

Reageer op dit artikel