nieuws

Bij huizenkopers meer animo voor NHG

Archief

Het afgelopen kwartaal hebben 12.828 huizenkopers de aankoop van de woning laten veilig stellen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is 8% minder dan het eerste kwartaal in 2008 (13.961), terwijl het aantal aankopen in deze periode daalde met 35%.

Bij huizenkopers meer animo voor NHG

"Drie van de vier huizenkopers kiest voor een lening met NHG", zegt Karel Schiffer (foto), directeur van het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het WEW 167 verliesdeclaraties ontvangen tegen 254 vorig jaar, een daling van 35%. "Alle inspanningen van de afgelopen jaren om hypotheekfraude te beperken, beginnen vruchten af te werpen", aldus Schiffer. Daar staat echter tegenover dat het aantal betalingsachterstanden met 25% is toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal 2008. "Dat baart onze grote zorgen", zegt Schiffer. "Daarom wordt in samenwerking met het ministerie van VROM en de Vereniging Nederlandse Gemeenten met voorrang gewerkt aan een woonlastenfaciliteit. Deze faciliteit biedt eigenaar-bewoners de mogelijkheid van een 'betaalpauze' ter overbrugging van betalingsproblemen als gevolg van onder meer werkloosheid."  

Reageer op dit artikel