nieuws

Bekeerd Cardif: ‘Markt van consumptief krediet klopt niet’

Archief

Oproep tot het werken aan een gezondere leenmarkt

 

Het is echt mis met de markt van het consumptief krediet, met name met de betalingsbeschermingspolissen als bijproduct. Dat stelt voormalig marktleider Cardif.

 

De verzekeraar reageert daarmee op de tv-uitzending van Tros Radar op Tweede Paasdag. In die uitzending was niet Cardif maar DSB in eerste instantie de beklaagde partij. Het ging onder meer over hoge provisies op bijproducten (tot wel 80%). In dat verband viel de naam Cardif. De aangevallen Hans van Goor van DSB meldde dat zijn bedrijf al anderhalf jaar geen zaken meer doet met Cardif.

 

Marktaandeel verschrompeld

In reactie daarop stelt Cardif dit gegeven in perspectief. "Wij hebben er begin 2008 voor gekozen niet langer mee te gaan in deze ongezonde concurrentieslag", aldus directielid Cees de Jong. Het nieuwe Cardif-product biedt volgens hem meer dan dubbel zoveel waarde voor de consument, maar met een significant lagere provisie (35%). "Wij moeten in de praktijk constateren dat de markt geen oren heeft naar een dergelijk product. Wij spelen geen enkele rol van betekenis meer in deze markt. Concurrenten blijven de producten met hoge provisies namelijk gewoon aanbieden", aldus De Jong.

 

  &nbspIn 2007 had Cardif met Zeker Lenen nog een marktaandeel van 40% in betalingsbeschermingsverzekeringen gekoppeld aan consumptief krediet. Met opvolger Credit Care is het marktaandeel in 2008 gekelderd naar 5%.

 

Lage verdiensten

Toch heeft De Jong wel enig begrip voor de gang van zaken. "Doordat er in ons land geleend kan worden tegen zeer lage rente, zijn de verdiensten op kredietverstrekking uitzonderlijk laag. Om de markt in leven te houden, moeten tussenpersonen zich simpelweg wel wenden tot de leveranciers van bijproducten. Zonder de verdiensten op bijproducten wordt het onmogelijk om hun business draaiende te houden en Nederlanders de gelegenheid te blijven geven om geld te lenen."

 

  &nbsp"Wij zijn ervan overtuigd dat de markt voor consumptief krediet in Nederland dringend moet veranderen, in het belang van de consument. Europese richtlijnen geven ruimte, maar de nationale wetgeving blokkeert vooruitgang. Wij roepen marktpartijen en de politiek op om de omstandigheden in de markt tegen het licht te houden en gezamenlijk te werken aan een gezondere leenmarkt."

 

Reageer op dit artikel