nieuws

Allianz neemt locatiebeleid onder de loep

Archief

Komende jaren 170 fte weg

 

Allianz Nederland gaat na volgend jaar mogelijk de vestigingen in Nieuwegein en Amsterdam sluiten en de activiteiten concentreren in Rotterdam. Het concern wil in ons land de komende jaren nog 170 arbeidsplaatsen schrappen.

 

De concentratie is onderdeel van het strategische plan ‘Allianz 2012′, dat kostenbesparing als een van de speerpunten heeft. Het aantal fte’s is sinds 2007 door natuurlijk verloop met 50 verlaagd; de volgende jaren komen er nog 170 te vervallen. "Ik heb altijd gezegd dat ik de personeelsreductie via natuurlijk verloop op wil vangen. Alleen kan ik niet garanderen dat dit in alle gevallen gaat lukken", aldus topman Ron van het Hof in een brief aan het personeel. De reductie van het aantal fte’s bedraagt circa 17%: eind 2007 werkten bijna 1.300 fte bij Allianz.

 

Kostenbesparingen

De directie bezint zich op het vestigingenbeleid, maar daarover is nog geen besluit genomen. "Wij onderzoeken op dit moment of en in welke gevallen het zinnig is werkzaamheden te verplaatsen. Inmiddels is voor de relocatie van 100 fte een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad voorgelegd." De vestigingen in Nieuwegein (leven en vermogensbeheer) en Amsterdam (London) zouden in beeld zijn om te verdwijnen. "Voor wat betreft de activiteiten in Nieuwegein en Amsterdam is het onze huidige inschatting dat deze naar alle waarschijnlijkheid niet voor 31 december 2010 worden verplaatst", laat directielid Sjoerd Laarberg weten. Allianz heeft verder kantoren in Zwolle, Alphen aan den Rijn (inkomensverzekeringen) en Gouda (expertisebedrijf Iteb).

 

  &nbspIn ieder geval wordt het levenbedrijf nadrukkelijk onder de loep genomen: "De ingezette strategie is gericht op het aanbrengen van focus in onze Leven- en assetmanagementactiviteiten, terwijl we tegelijkertijd onze sterke aanwezigheid in Schade willen beschermen en verder uit willen bouwen." Dat moet worden bereikt door kostenbesparingen. "Ik praat dan over duurzame synergievoordelen, wat feitelijk betekent dat we meer gaan doen met minder mensen. Simpel en alleen omdat de klant niet meer bereid is de prijs te betalen die wij ervoor vragen."

 

Bonden

Afgelopen week is voor het eerst met de vakbonden gesproken over een sociaal plan. Marlies Possel, onderhandelaar namens FNV Bondgenoten, is er niet veel wijzer van geworden. "Wij weten niet meer dan wat al eerder naar buiten is gekomen. Dat is ook het vervelende van dit bedrijf: de plannen worden telkens aangepast en blijven vaag. Het is moeilijk om daar de inhoud van een sociaal plan op af te stemmen." Possel is verder niet te spreken over het late tijdstip van het indienen van een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad: "Dat is pas op maandag, ná de vakbondsbijeenkomsten, gebeurd." Over ruim een week schuiven de bonden en Allianz weer bij elkaar aan tafel om de eerste voorstellen voor een sociaal plan te bespreken.

 

(Streamer) Ron van het Hof: ‘De klant is niet meer bereid de prijs te betalen die wij vragen.’

 

Reageer op dit artikel