nieuws

‘Alleen weinig actief intermediair verdwijnt’

Archief

Geen financiering

   Makelaars en taxateurs in portefeuilles signaleren op dit moment grote belangstelling voor generieke portefeuilles die 70% van hun inkomen halen uit particuliere en zakelijke schadeverzekeringen, zegt hij. De afgelopen twee maanden waren er vijftien overdrachten tegen acht in dezelfde periode in 2008. "De meeste transacties vinden hier plaats binnen een bandbreedte van 2,5 tot 3,3 maal de doorlopende provisie."
 
   Volgens Oosterbaan duidt het feit dat er nog veel potentiële kopers zijn erop, dat individuele ondernemers nog volop vertrouwen hebben in de toekomst. "Kopers en verkopers zijn er voldoende; het gebrek aan financieringscapaciteit is een groter probleem."
 
Marktaandeel zal stijgen
   De D&O-directeur denkt dat het marktaandeel van deskundige financiële dienstverleners zal stijgen. "Verkoop op afstand is bijvoorbeeld bij complexe producten zeer lastig te realiseren. Ook het bankkanaal zal de grootste moeite hebben om aan alle huidige eisen te voldoen. Een duidelijke illustratie hiervan is de recente boete die de AFM heeft opgelegd aan een bank (Postbank,-red.), die bij het oversluiten van hypotheken niet het juiste adviestraject had gevolgd."
 
   Ook direct writers boezemen als concurrenten minder angst in, vindt hij. "Uit vergelijkingen blijkt dat het intermediair in 85% van de gevallen in staat is een beter aanbod te doen dan de direct writers die de afgelopen jaren zijn toegetreden."
 
Maatregelen
Oosterbaan vindt dat de branche zich moet richten op betere communicatie, het zich ontdoen van 'rotte peren' en een snelle implementatie van maatregelen die het vertrouwen in de branche kunnen herstellen. "Het is dus onverstandig om maatregelen als beloningstransparantie te negeren."

Reageer op dit artikel