nieuws

AFM start onderzoek naar verzwegen adviesbeloning

Archief

Financieel adviseurs lappen de plicht om hun beloning op complexe producten zoals hypotheken per 1 april aan klanten te laten zien op grote schaal aan hun laars. Dat constateren adviseurs uit de verzekerings- en hypotheekbranche zelf. De AFM begint volgende week een grootscheeps onderzoek in tientallen advieskantoren, zo bevestigt de toezichthouder. Aldus bericht De Telegraaf op Koninginnedag.

AFM start onderzoek naar verzwegen adviesbeloning

"We hebben signalen dat tussenpersonen de beloning te weinig aan klanten tonen", aldus een zegsman van de AFM. Toonaangevende adviseurs waarschuwen dat de politiek bij massale overtredingen alle provisies – de beloning als percentage van een gekocht product – zal afschaffen. 
Per 1 april schrijven adviseurs idealiter hun verdiensten op de rekening voor de klant. De adviseurs die klanten niets vertellen, plegen een economisch delict en worden met een geldstraf beboet. Klanten van adviseurs en bemiddelaars in hypotheken, levens- en beleggingsverzekeringen die sinds drie weken een rekening zonder gespecificeerde provisie hebben gekregen, kunnen die tussenpersonen aanklagen bij de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). 
De openheid werd afgedwongen na torenhoge verdiensten op beleggingsverzekeringen. Oorspronkelijk gold de meldingsplicht vanaf 1 januari dit jaar. De AFM stelde echter een gedoogperiode tot 1 april in. "Het besef dat adviseurs per direct transparant over hun beloning moeten zijn is niet in alle hevigheid neergedaald", stelt Jurjen Oosterbaan, directeur van D&O, een bureau dat de financiële tussenpersonen ondersteunt. Adviseurs weigeren massaal. "De AFM is fors aan het beboeten geslagen."
(De Telegraaf, pag. 25) 

Reageer op dit artikel