nieuws

AFM: provisie is stroop van aanbieders

Archief

Financieel adviseurs zouden geen provisies meer moeten ontvangen. Dat vindt Theodor Kockelkoren, als bestuurder van de AFM verantwoordelijk voor het toezicht op financiële dienstverleners. “In deze situatie bent u gestopt van de strooppot van aanbieders te snoepen.”

AFM: provisie is stroop van aanbieders

Dat zei Kockelkoren maandag tegen cursisten van de interactieve opleidingsmodule 'Introductie Financiële Planning' aan de Eureko Academy. Volgens de toezichthouder vereisen de huidige tijden meer dan alleen deskundigheid. Hij noemde heldere communicatie en openheid over beloningen en relaties met aanbieders. "Idealiter ontvangt u geen provisies meer of geeft u ontvangen provisies terug aan de klant", vindt Kockelkoren. "In deze situatie bent u gestopt van de strooppot van aanbieders te snoepen, hetgeen u meer vrijheid geeft en vooral een onvoorwaardelijke aandacht voor het centraal stellen van uw klanten."
Volgens de AFM-bestuurder gaat de aandacht van de toezichthouder vooral uit naar "de onderkant van de markt". De AFM wil initiatieven ten positieve ondersteunen. Als voorbeelden geeft hij lagere toezichtnota's voor kantoren die zijn aangesloten bij de Stichting Financiële Dienstverlening of DSI en financiële steun voor de Stichting Excellent Adviseren (SEA). Zowel Kockelkoren als SEA-voorzitter Marcel van Leeuwen spreken op 26 mei tijdens het AM-congres ('Linksom of rechtsom, het moet anders!').

Reageer op dit artikel