nieuws

AFM onderzoekt torenhoge provisie kredietbeschermers

Archief

Kredietbeschermers dekken kopers in tegen onverwacht inkomstenverlies, bijvoorbeeld bij ziekte. De kredietbescherming ontwikkeld door The Warranty Group Europe sluist van de € 10.000 die de klant bij aanschaf moet betalen direct €8500 door naar de financieel adviseur van de klant. Dat blijkt uit de overeenkomst in bezit van deze krant. De AFM bevestigt een grootschalig marktonderzoek naar kredietbeschermers tegen contante koopsommen, zo bericht De Telegraaf.

AFM onderzoekt torenhoge provisie kredietbeschermers

Deze provisie is ongekend hoog. Tienduizenden huizenbezitters hebben het product in huis. Directielid René Ruijter van The Warranty Group zegt desgevraagd liever met deze koopsommen te stoppen en voortaan met maandpremies te werken. Die zijn, anders dan de koopsom, maandelijks door klanten op te zeggen. "Maar helaas heeft de markt", zo wijst Ruijter op de duizenden adviseurs, "met uitzondering van enkele partijen, nog steeds een voorkeur voor verzekeringen tegen koopsombetalingen." Adviseurs verkopen die liever, omdat hun beloning – 85% provisie op elke euro – aanzienlijk hoger is. Het AFM-onderzoek komt na jaren zonder toezicht. Ook controleerde de AFM het advies voor dit product niet. Tot 1 juli 2008 vielen de koopsomverzekeringen, die in combinatie met een lening of hypotheek werden afgesloten, buiten elke controle. "Deze producten konden daardoor onbeperkt worden verkocht."
(De Telegraaf, pag. 23)
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Veel wantrouwen jegens informatie zorgverzekeraar
(De Telegraaf, pag. 3)
 
Delta Lloyd ziet daling verkopen
(Het Financieele Dagblad, pag. 15)
 
Brieven over plannen AFM met tophypotheken
(Het Financieele Dagblad, pag. 7)
 
ING vreest aandeelhoudersactivisme
(Het Financieele Dagblad, pag. 1)
 
Financieel directeur Aegon kan ‘onaardige dingen aardig zeggen’
(Het Financieele Dagblad, pag. 2)
 
ING-vergadering in de ban van zoektocht naar schuldige van de financiële crisis
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)
 
Huizenkoper wil voor leningadvies uurtarief
(De Gelderlander, pag. 17)
 
Vertrouwen in banken en verzekeraars weg
(Het Parool, pag. 17)
 
‘G20 heeft een verzekeringspool nodig’
(Het Financieele Dagblad, pag. 5)
 
Fortis optimistisch over ava
(Het Financieele Dagblad, pag. 9)

Reageer op dit artikel