nieuws

AFM: hypotheekplafond moet naar 100%

Archief

Toezichthouder AFM wil vóór 1 juni bereiken dat consumenten geen hogere hypotheek dan 100% van de woningwaarde kunnen verkrijgen. Dat heeft AFM-topman Hans Hoogervorst dinsdagochtend aangekondigd bij de presentatie van het jaarverslag over 2008.

AFM: hypotheekplafond moet naar 100%

Verder wil de AFM het aantal gevallen waarin de norm van 4,5 keer het jaarinkomen wordt overschreden, terugdringen. Mensen die een loonsverhoging in het vooruitzicht hebben, moeten een ondertekende verklaring van hun werkgever overleggen.
In een reactie stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat de voorstellen niet helpen tegen het voorkomen van te hoge woonlasten. "Daarvoor moet worden gekeken naar de hoogte van het inkomen van mensen
en niet naar de waarde van het huis. Toch is dat wat de AFM nu doet."
De voorstellen leiden volgens de NVB verder tot druk op de huizenprijzen. Vooral voor starters wordt het moeilijker om een huis te kopen/gefinancierd te krijgen. "In een markt waarin huizenprijzen al dalen, is dat een ongewenste en riskante uitkomst en slecht voor het vertrouwen van (aspirant) huizenbezitters."

Reageer op dit artikel