nieuws

Afhankelijkheid van bonusprovisies wordt PensioenPlatform fataal

Archief

PensioenPlatform, een van de grootste landelijk werkende intermediairorganisaties van ons land, is failliet. Het wegvallen van de bonusprovisies (40% van de inkomsten) is het bedrijf fataal geworden.

80% tot 90% van alle polissen ging naar Aegon
 
"Met heel veel pijn moeten wij jullie helaas meedelen dat wij deze week het faillissement voor PensioenPlatform en MarketingPlatform aan moeten gaan vragen." Met die woorden werden de 373 medewerkers van het intermediairbedrijf half april per mail op de hoogte gesteld van hun naderende ontslag; een aantal van hen ontving in maart al geen salaris meer.
 
Bonusverbod
Het mailbericht is ondertekend door de vier aandeelhouders van de onderneming: Toon Kimmel, Robert-Jan Mouw, Paul Braspenning en Rob Wurtz. Daarin wijzen zij naar het verbod op bonusprovisies voor levensverzekeringen als hoofdoorzaak van het aanstaande bankroet. PensioenPlatform haalde 40% van zijn omzet uit bonusprovisies. Die omzet lag in 2008 tussen de € 11 mln en € 12 mln.
    "Wij hebben getracht met verzekeraars tot een oplossing te komen ter compensatie van de gederfde omzet, hetgeen niet is gelukt", stelt het viertal.
    Die onderhandelingen met verzekeraars zijn half december ("vanaf het moment van bekendmaking van het verbod") gestart. In de eerste maanden van dit jaar trok PensioenPlatform nog volop nieuw personeel aan (zie illustratie). Een drastische omzetdaling leidde in het eerste kwartaal van dit jaar tot een groot verlies.
 
Aegon
PensioenPlatform bracht 80% tot 90% van zijn levenproductie (vooral polissen met kapitaalopbouw) onder bij Aegon. Het behoorde daarmee tot de drie grootste tussenpersonen van de Haagse verzekeraar. Overlijdensrisicoverzekeringen en nabestaandenvoorzieningen werden veelal ondergebracht bij Generali en in nog mindere mate bij Allianz en Legal & General.
    Naast de hoofdvestiging in Amstelveen heeft het bedrijf callcenters in Emmen, Enschede, Zwolle, Deventer en Utrecht. Curator Goethals is naarstig op zoek naar kopers voor één of meer van die belcentra. Op de callcenters werkten 263 mensen; zij hadden in hoofdzaak deeltijdarbeidsovereenkomsten met de vennootschap MarketingPlatform. Voor PensioenPlatform waren 110 mensen actief, waarvan zestig in de buitendienst.
 
   Vooralsnog blijven de bedrijfsonderdelen HypotheekPlatform, VerzekeringsPlatform en Colijn & Partners (voor zakelijke, collectieve verzekeringen) buiten het faillissement.

Reageer op dit artikel