nieuws

Afab saneert tak serviceproviding

Archief

Amersfoort en Assen

 

als enige werk-

 

locaties over

 

Afab heeft voor zijn bedrijfsonderdeel serviceproviding een "krachtenbundeling" aangekondigd. Er zal in juli (op basis van een volledige werkweek) nog maar plaats zijn voor 120 tot 130 medewerkers.

 

In februari werkten nog 250 mensen voor Afab Service Providing. Dat aantal betrof geen fte, zegt Wim Witteveen, zojuist toegetreden tot de raad van bestuur van Afab. Volgens hem neemt het werkelijke aantal personeelsleden door de maatregel af met 35%.

 

Bonusverbod

"De huidige marktomstandigheden maken het integreren tot één onderneming op relatief korte termijn wenselijk", zo motiveert Afab de ingreep. De marktleider op het gebied van serviceproviding wordt onder meer geraakt door de sterk ingezakte hypotheekproductie. Het aantal transacties en bijbehorende inkomsten is daardoor met zo’n 40% gedaald, nog los van het verlies aan omzet door het verbod op bonusprovisies.

 

  &nbspTopman Maasbert Schouten had de bundeling in februari al aangekondigd. Hij stelde toen dat het nog maar de vraag was "of er mensen uit moeten"; grote aantallen sloot hij uit. Die situatie lijkt gewijzigd, want de personele consequenties zijn wel degelijk ingrijpend. Veel tijdelijke contracten worden niet verlengd, maar ook gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk.

 

Verhuizen

Daarnaast worden enkele bedrijfslocaties opgeheven. Vanaf 1 juli wil Afab vanuit nog maar twee plaatsen werkzaam zijn: Assen voor de administratieve handelingen rond serviceproviding (zoals offertevolmachten en dossiercompletering) én Amersfoort voor de uitvoering van de bedieningsconcepten Top en Excellent, marketing, verkoop en overige ondersteunende diensten.

 

  &nbspHet betekent sluiting van de ViaFeria-kantoren in Venray en Gouda. De FSD-vestiging in Breda gaat eveneens dicht.

 

Pensioen

  &nbspHet ‘Intermediair Office’ in Assen, waar nu Sterck en ViaFeria zetelen, zal binnen afzienbare tijd als enige naam Afab Service Providing gaan dragen. De samenvoeging betreft verder Xtensive (Amersfoort), terwijl de onderdelen Quarré (Houten) en PensioenPoint (Oisterwijk) daar voorlopig nog buiten vallen.

 

  &nbspWim Witteveen legt uit waarom. "We kijken naar onze totale pensioenpropositie, waartoe ook Xtensive-onderdeel ProPensioen behoort. Daar zijn we nog niet helemaal uit. En wat Quarré betreft: Afab heeft daarvan niet alle aandelen in handen. Er ligt nog 30% bij de directie. Daarmee zijn we in gesprek."

 

  &nbspWie straks in Assen leiding gaat (of gaan) geven aan het ‘Intermediair Office’ is nog niet bekend. Sterck-directeur Guido Witpen heeft het bedrijf onlangs verlaten. De FSD-directeuren Eric Hendrich en Albert Hensema zitten al maanden ‘ziek’ thuis; Wim Mondeel leidt die onderneming op interimbasis.

 

Groeiende achterban

Optimistische geluiden kan Witteveen wel loslaten over de ontvangst van de servicepakketten Top en Excellent. "Dat slaat aan. In één à twee maanden tijd hebben we ruim tweehonderd nieuwe kantoren kunnen verwelkomen." De revenuen daarvan zijn nog niet zichtbaar, maar Witteveen voorspelt een verbetering van de cijfers in het verdere verloop van dit jaar.

 

  &nbspInmiddels hebben duizend intermediairbedrijven ingetekend op het pakket Excellent. "Dat betekent dat wij die kantoren ondersteunen met zaken als leads, software en opleidingen. In ruil daarvoor brengen zij hun productie bij ons onder", aldus Witteveen. Hij voegt eraan toe dat Afab de helft van zijn totale achterban van zo’n vierduizend kantoren nog moet bezoeken met een voorstel voor het Excellent-pakket.

 

(streamer bovenaan)

 

nieuwe kantoren kunnen verwelkomen."

Reageer op dit artikel