nieuws

Voorlopige voorziening _ 78 mln voor woekerpolissen van Reaal

Archief

Levensverzekeraar Reaal heeft voorlopig _ 78 mln opzij gezet voor aanstaande schikkingen in de woekerpolisaffaire. Het concern verwacht nog dit kwartaal overeenstemming te bereiken met de belangenbehartigers van klagende polishouders. Die schikking zal omvangrijker uitvallen.

 

Reaal doet, lopende de onderhandelingen, nog geen mededeling over de omvang van de te treffen schikking, noch in aantallen polissen noch in geld. Eerdere schikkingen betreffen: _ 300 mln voor 445.000 polissen van Delta Lloyd Groep, _ 365 mln voor 730.000 polissen van ING en _ 780 mln voor 666.250 polissen van ASR. Reaal wordt een aandeel van ongeveer 10% toegedicht op de markt voor beleggingsverzekeringen.

 

  &nbspDe woekerpolisvoorzieningen zorgde samen met afschrijvingen op de aandelenportefeuille (in omvang groot _ 570 mln) voor een daling van het nettoresultaat van Reaal Leven van _ 177 mln naar _ -473 mln.

 

Extra schrappen

SNS Reaal gaat de komende jaren _ 140 mln besparen. Dat leidt onder meer tot het nog eens extra schrappen van 170 van de bijna 7.500 fte’s, naast de al geplande personeelsreductie bij de bankkantoren (380 fte) en door de integratie van AXA (400 fte) en Zwitserleven (300 fte). De meeste van die 170 extra banen verdwijnen voor eind volgend jaar. "Het verlies zal groepsbreed worden gedragen", zegt Van Keulen. "Waarschijnlijk zonder gedwongen ontslagen."

 

  &nbspHet bedrijf, dat in december nog een kapitaalinjectie van _ 750 mln van de overheid kreeg, heeft de bonussen van de top-100 over 2008 geschrapt. Dat levert echter maar een besparing van _ 5 mln op. "In vergelijking met de grote internationale banken zijn de bonussen bij ons slechts bescheiden", aldus Van Keulen.

 

Premieomzet

De periodieke premieomzet uit levensverzekeringen groeide met 46% naar _2,9 mld. Reaal claimt daarmee een marktaandeel in de nieuwe productie te hebben van 18%. De omzet uit koopsommen verdubbelde bijna tot _ 1,7 mld; exclusief Zwitserleven is die omzet overigens met 11% gedaald.

 

  &nbspDe inkomsten van het schadebedrijf groeiden met 37% tot _ 809 (590) mln brutopremie. Autonoom steeg de premieomzet met 2,6% tot _ 471 mln. Hogere inkomsten uit transportverzekeringen werden gedeeltelijk tenietgedaan door lagere motorrijtuigen- en arbeidsongeschiktheidspremies. Desondanks kende de omzet uit aov’s, dankzij de bijdrage van AXA, een ruime verdubbeling tot _ 89 mln.

 

ASN Bank

De hypotheekportefeuille van SNS Reaal is met _ 2,4 mld gestegen tot _ 47,3 mld, wat een groei in het marktaandeel betekent van 0,5% naar 8,2%.

 

  &nbspOok de spaarportefeuille nam met _ 2,7 mld toe naar _ 21,9 mld met een marktaandeel van 8,8% (8,3%). Directievoorzitter Sjoerd van Keulen is bijzonder verheugd met het aantal klanten dat is toegenomen bij de duurzame ASN Bank. "Daar zijn we met 16% geroeid tot 420.000 klanten", aldus Van Keulen.

 

Reageer op dit artikel