nieuws

Verbond wil einde maken aan stilzwijgende polisverlenging

Archief

Eénjaarscontract uitgangspunt alle schadepolissen

 

Verzekeraars moeten particulieren actief gaan informeren over het naderen van de datum van verlenging van hun polis en daarbij de opzegmogelijkheden aangeven. Deze zelfregulering zou medio dit jaar in een bindende regeling moeten worden omgezet.

 

Die wens uitte directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars vorig weekeinde in het tv-programma Kassa. De verzekeraars willen met dit voornemen inspelen op de steeds luidere roep om wettelijk een einde te maken aan stilzwijgende verlenging van particuliere schadeverzekeringen.

 

  &nbspHet Verbond van Verzekeraars spreekt van een model van ‘geïnformeerde verlenging’. "Om te voorkomen dat mensen buiten hun wil om onverzekerd raken, is het niet gewenst dat contracten automatisch aflopen. Een verzekering is wat anders dan een abonnement op een krant."

 

  &nbspVerder wil de koepelorganisatie dat éénjaarscontracten voor alle particuliere schadeverzekeringen het uitgangspunt worden. Het blijft mogelijk om meerjarige contracten te sluiten, maar alleen na expliciete instemming van de consument.

 

Toetsing bij NMA

In Kassa toonde Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) zich aangenaam verrast door de dadendrang van het Verbond. Directeur Weurding merkte op, dat er nog wel groen licht moet komen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Vos kan zich niet voorstellen dat de NMA bezwaar zou maken tegen deze consumentvriendelijke afspraak.

 

  &nbspDe nu aangekondigde zelfregulering komt niet uit de lucht vallen. Het Verbond heeft drie jaar geleden al geadviseerd om tijdig met particulieren te communiceren over verlenging van verzekeringen. Die oproep heeft slechts op zeer beperkte schaal gehoor gevonden.

 

kan zijn."(foto Christiaan Krouwels).

Reageer op dit artikel