nieuws

SNS en BLG scherpen richtlijn voor maatwerkhypotheken aan

Archief

SNS Bank en BLG hebben de richtlijnen voor aanvragen van maatwerkhypotheken aangescherpt. Iedere aanvraag moet voortaan met bewijsstukken worden onderbouwd. Aanleiding daarvoor zijn opmerkingen van toezichthouder AFM

 

Elke hypotheek die hoger is dan de verstrekking volgens de standaardnorm van de Gedragscode Hypothecaire Financieringen, wordt als maatwerk aangemerkt. Voor maatwerk was voorheen een ‘werkelijke-lastentoets’ voldoende. Daarin verklaarden tussenpersoon en consument dat ze de lasten in overeenstemming met de inkomsten vonden. De Autoriteit Financiële Markten vindt echter dat een verzoek tot maatwerk in verband met de zorgplicht beter moet worden gemotiveerd en onderbouwd. Voorts moet die onderbouwing worden aangetoond en aannemelijk gemaakt door bewijsstukken.

 

  &nbspVoortaan verlangen SNS Bank en BLG deze onderbouwing samen met de bewijsstukken, voordat zij tot acceptatie van een hypotheekanvraag overgaan. Volgens Peter Janssen volgt BLG moeder SNS, die een bezoek heeft gekregen van de AFM. Hij constateert echter dat er nog partijen in de markt zijn die nog altijd de ‘werkelijke-lastentoets’ hanteren. "Zou de AFM daar ook niet eens een kijkje moeten nemen?"

 

Reageer op dit artikel