nieuws

Resultaat schadebedrijf Aegon met rode pen geschreven

Archief

Beperking diensten op contractbasis

 
Het resultaat van het schadebedrijf van Aegon is in het vierde kwartaal van 2008 in het rood terechtgekomen. Het technische resultaat dook met € 15 mln in het rood.
 
Over het hele jaar resteert een stabiel resultaat van € 8 mln. De kentering in het vierde kwartaal schrijft Aegon Schade onder meer toe aan "hogere claims en hogere kosten".
 
   Aegon Nederland laat in z'n geheel over het vierde kwartaal van 2008 een onderliggende resultaat van € 75 mln zien. Dat is 31% lager dan in het slotkwartaal van 2007. Naast "een ongunstig technisch resultaat in het schadebedrijf" wijst Aegon Nederland op eenmalige uitgaven voor systemen en projecten en herstructureringslasten en uiteraard dalende beleggingsinkomsten. Positief waren een uitzonderlijk dividend en betere technische resultaten in het pensioenbedrijf.
 
Blijvend vertrouwen
Uit de "relatief stabiele verkopen" leidt Aegon-bestuursvoorzitter Alex Wynaendts af dat "klanten blijvend vertrouwen in ons hebben". In ons land gold dat alleen voor de verkoop van levensverzekeringen aan particulieren: die bleven met € 20 (23) mln "redelijk op peil". Groei is er bij de koopsommen, niet bij de polissen tegen periodieke premiebetaling.
 
   De pensioenverkopen zakten echter met 57% in tot € 21 (49) mln. "In het vierde kwartaal van 2007 werden juist verschillende grote pensioencontracten afgesloten", stelt Aegon ter verdediging. De nieuwe productie schadeverzekeringen steeg licht tot € 7 (6) mln en die van zorg bleef gelijk op € 4 (4) mln.
 
   De brutopremieomzet van Aegon Nederland is vorig jaar licht gestegen tot € 3,9 (3,8) mld. Bij het levenbedrijf namen de premie-inkomsten met 1% toe tot € 3.204 (3.175) mln. In de branche Ongevallen & Ziekte kwam de premieomzet uit op € 210 (203) mln, terwijl het schadebedrijf een plus van 6% liet noteren op € 432 (458) mln.
 
Kostenbesparingen
Aegon leed wereldwijd in het slotkwartaal van 2008 een nettoverlies van € 1,2 mld. In het derde kwartaal was er ook al een verlies, toen van € 329 mln. Over heel 2008 resteert een verlies van € 1,1 mld tegen nog € 2,55 mld winst in 2007.
 
   Een van de maatregelen om de resultaten te verbeteren betreft kostenbeparingen. Volgens bestuursvoorzitter Alex Wynaendts liggen de bedrijven in de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk op schema voor de geplande kostenreducties van in totaal € 150 mln in 2009. In ons land hebben die maatregelen betrekking op "beperking van diensten op contractbasis, aanpassing van processen en algemene kostenbesparingen".

Reageer op dit artikel