nieuws

Rabobank wil geen groter belang in verzekeraars

Archief

Assurantiebemiddeling

"Wel willen we graag de grootste distribuant van verzekeringen blijven, omdat het één-op-één past bij het pakket wat wij als bank wegzetten", stelde Heemskerk. "Maar wij willen geen meerderheidsbelang of fusie met een verzekeraar."
 
   Bij de gezamenlijke Rabobanken daalde de inkomsten uit assurantiebemiddeling in 2008 met bijna 6% tot € 354 (376) mln. Dit kwam uitsluitend doordat er minder levensverzekeringen werden verkocht. De provisies uit schadeverzekeringen stegen namelijk met 5% tot € 314 mln.
 
   Volgens Rabobank is de afname van het aantal levensverzekeringen het gevolg van de introductie van bankspaarproducten en het negatieve klimaat voor beleggingsverzekeringen. Het aantal particuliere pakketverzekeringen (Alles in één Polis) steeg met 25.000 (oftewel 2%) tot 1.297.000. Het percentage klanten met drie of meer rubrieken binnen deze polis nam toe tot 54,4% (52,6%).
 
   Het aantal verzekerden met een ZorgActiefPolis, de zorgverzekering van Interpolis, steeg met 24% naar 150.000 (121.000).
 
De Lage Landen
De hypotheekportefeuille van Rabobank steeg met 8% van € 180 mld naar € 194 mld, volgens de bank goed voor een marktaandeel van 30% (28)%. De kredietportefeuille van leasedochter De Lage Landen steeg vooral door de groei van de autoleaseportefeuille met 13% tot € 23,3 mld. Het aandeel van de portefeuille consumptief krediet bleef, ondanks de lancering van het label Freo, stabiel op € 0,9 mld.
 
   Indachtig de financiële supermarkt gaat Rabobank komend jaar pas op de plaats maken met hypotheken. De bank vindt een marktaandeel van 30% (26% Rabobank, 4% Obvion) mooi genoeg. "We willen niet te boek staan als dé hypotheekbank", aldus financieel directeur Bert Bruggink.
 
   Volgens hem werkt de hoge spaarrente in Nederland "marktverstorend" voor hypotheken en kredieten. "Want spaargelden vormen daarvoor nu de basis." Volgens Bruggink kan Rabobank dankzij de lage Euribor van andere banken geld lenen voor 1,5% à 1,8%, terwijl het zijn spaarklanten nu 4% rente vergoedt. "Eenzijdig onze spaarrente verlagen is echter geen optie, omdat we ons marktaandeel op de spaarmarkt willen behouden", aldus Bruggink. De spaargelden bij de Rabobanken zijn in 2008 met 13% gegroeid tot € 114,7 mld, goed voor een marktaandeel van 43% (41%).
 
Operatie Rabo 2010
Rabobank verwacht de komende jaren in Nederland enkele duizenden arbeidsplaatsen te schrappen als onderdeel van 'Operatie Rabo 2010'. Onderdeel van dat vorig jaar aangekondigde plan is dat klanten hun bankzaken veel meer via internet gaan regelen. Rabobank wil alle producten die nu op de bankkantoren worden aangeboden, waaronder verzekeringen, ook via internet aanbieden. Dat betekent dat op de kantoren minder personeel nodig is. "Schadeverzekeringen worden overigens al steeds vaker afgesloten via directe kanalen, zoals telefoon en internet", aldus Heemskerk.
 
   De 153 lokale Rabobanken, goed voor ruim 1.100 vestigingen, hebben ruim 30.000 mensen in dienst. Daarvan zijn er 4.000 extern. De ontslagen zullen vooral daar gezocht worden Het afgelopen jaar ging het aantal medewerkers bij de lokale banken al met vierhonderd omlaag.

Reageer op dit artikel