nieuws

Primavera

Archief

Zomaar een vrolijk geluid uit de nazomer van 2008: "De medewerkers zijn blij met dit gebouw: er zijn biljarts en voetbalspelen en de oude meuk in de kantine heeft plaats gemaakt voor het wokken van verse spullen in het bedrijfsrestaurant". Woorden van Rudolph Donkers, toen trots op het kakelverse hoofdkantoor van Stater.

 

Trots heeft plaatsgemaakt voor zorgen. De handel in pakketjes hypotheken is stilgevallen en de loopband met dossiers is een stuk leger. Donkers is er zelf ook stil van geworden. Hij zegt even niets over de omvang van de terugval noch op de vraag of er van de duizend werkplekken in het hoofdkantoor straks enkele leeg staan.

 

Het laat zich echter raden dat de kredietcrisis schrammen op het gelaat van Stater achterlaat. Hypotrust, initiator van Staters concurrent Quion, meldt dat de handel meer dan gehalveerd is. Hypotheekmedewerkers van ING krijgen tienduizenden aanvragen minder te verwerken. Het zijn geen incidenten.

 

Grote verzekeraars melden miljoenen- of zelfs miljardenverliezen en in intermediaire hoek treffen we evenmin lachende gezichten aan. Explosief toenemende kosten en eisen gaan gepaard met een afgenomen marktvraag en een bedenkelijk imago. Bij de serviceproviders dan? Nee, ook geen feest.

 

Alsof ’t allemaal niet genoeg is, lijkt elk onderzoek tegenwoordig deze bedrijfstak als onderwerp te hebben. En de slotsom bevat telkens een minteken. De laatste twee: financiële dienstverleners slagen er niet in hun klanten in het middelpunt van hun diensten te zetten (DCE) en bedrijven zijn zo sterk gericht op omzet dat ze niet serieus naar kosten kijken (Atos en Rijksuniversiteit Groningen).

 

Pfff, alsof de worsteling met deze winterdepressie niet zwaar genoeg is! De advertentiecijfers van dit tijdschrift zijn namelijk ook wel eens hoger geweest. Maar dat is geen reden bij de pakken neer te zitten, juist niet. U treft vandaag AM met een ander uiterlijk aan. Andere kleuren en accenten, die de blik op de bedrijfstak verfrissen. Een voorbode van de lente, die de wereld laat opfleuren. Ik hoor de geluiden al, van UCB en de NVHP. De sombere blik van Jan Peter wordt vervangen door de lach van Máxima. Viva la vida! Ik ga even lekker tafeltennissen. . .

 

Henri Drost

 

Reageer op dit artikel