nieuws

Ook DBV stelt grens aan variabele rente

Archief

Vanaf komende woensdag kan er ook bij DBV nog maar voor maximaal 50% van de hypotheeksom een variabele rente gesloten worden. ING en Rabobank stelden al eerder een grens aan hypotheekleningen voor een laag variabel tarief.

ING gaf eerder aan dat de beperking verband houdt met de lage Euribor-rente.
"Huizenkopers profiteren zo niet van de huidige rentedalingen", vindt directeur Pieter Lijesen van Nationale HypotheekPas. "Daarnaast houden banken de variabele hypotheekrente kunstmatig hoog waardoor ook huizenbezitters geen voordeel hebben van de lage Europese rente van 1,5%."
"De financiering van hypotheken is echter niet gekoppeld aan de Europese rente, maar aan de spaarrente", reageert Rabobank-directeur Bert Heemskerk. "Die spaarrentes zijn hoog omdat de overheid spaartegoeden tot € 100.000 garandeert. Daardoor kunnen ook minder betrouwbare banken klanten lokken met een hoge rente." Minister Bos is echter niet van plan iets aan dat garantiestelsel te veranderen.

Reageer op dit artikel