nieuws

Omzet Hypotrust vorig jaar meer dan gehalveerd

Archief

Ontslaan

Ondanks het verlies aan omzet heeft Hypotrust niemand gedwongen hoeven ontslaan. "Wel zijn enkele contracten niet verlengd en vacatures niet ingevuld", zegt Besuijen. "En het feit dat we van Amersfoort naar Capelle aan den IJssel verhuisd zijn, heeft ook een beetje geholpen. Een aantal van onze medewerkers vond dat toch te ver rijden." Hypotrust is begin maart bij moederbedrijf Quion ingetrokken.
 
   Quion is een dochteronderneming van Blauwtrust. Aandeelhouders van deze vennootschap zijn de (van oorsprong) projectontwikkelaars Ies van der Sluis en Geert Peeters. Blauwtrust is tevens eigenaar van De Hypothekers Associatie.
 
Opgaande lijn
Inmiddels ziet Besuijen wel iets van een opgaande lijn, maar niet exceptioneel. "Begin april komen we met een scherp geprijsde spaarhypotheek voor starters, waar ik wel wat van verwacht. Ik denk dat onze omzet zich dit jaar stabiliseert op zo'n € 500 à € 600 mln. De hypotheekmarkt zal verder krimpen tot zo'n € 65 mld tot € 70 mld. In die dunnere markt moet iedereen zijn plek vinden. Dan schudden we de veren en gaan we verder in een efficiëntere markt met meer deskundigheid. In die markt is voor iedereen: adviesketens, bankkantoren en zelfstandige tussenpersonen een goede boterham te verdienen."
 
Zoekend intermediair
Hypotrust heeft ervoor gekozen de distributie via het intermediair te laten verlopen. "Daar zijn ook partijen die het reuze zwaar hebben en onzeker en zoekende zijn", weet Besuijen. "Alleen al vanwege de negatieve publiciteit en de regelgeving die ze over zich heen hebben gehad. De invoering van de adviesmatch en provisietransparantie gaat toch effect hebben."
 
   Volgens de Hypotrust-directeur is discussie over deze onderwerpen volkomen doorgeschoten. Bij een verbod op bonusprovisies kan hij zich nog iets voorstellen, "maar als wij tussenpersonen niet meer mogen uitnodigen voor een voorlichtingsseminar over onze producten of adviessoftware of training mogen geven, schiet het door. Wat is acceptabel en wat niet? Dat is toch een discussie waar we serieus mee om moeten gaan."

Reageer op dit artikel