nieuws

Miljardenverlies Aegon leidt in ons land niet tot ontslagen

Archief

Aegon heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een nettoverlies geboekt van _ 1,2 mld. Net als Eureko, dat een jaarverlies van ruim _ 2 mld noteert, had het concern te kampen met afschrijvingen op investeringen en de negatieve effecten van de dalende aandelenmarkt. In ons land zal dat niet tot gedwongen ontslagen leiden, zo is de vakbonden beloofd.

 

In ons land deed de onrust op de financiële markt zich bij Aegon vooral voelen bij de garantieverzekeringen; de reële waarde daarvan is door dalende aandelenkoersen en lagere rente gegroeid, waardoor voor deze producten meer in kas moet worden gehouden. Datzelfde probleem deed zich voor in de Verenigde Staten.

 

  &nbspIn totaal werd wereldwijd op zogeheten fair value items _ 0,8 mld minder verdiend dan verwacht; daarnaast werd voor een half miljard afgeboekt, waarvan _ 350 mln voor obligaties. Het zogeheten onderliggende resultaat, min of meer overeenkomend met het operationele resultaat, is door toevoegingen aan de reserves, versnelde afschrijvingen van geactiveerde eerste kosten in de Verenigde Staten en lagere beheervergoedingen uitgekomen op _ 200 mln negatief.

 

  &nbspDesondanks heeft Aegon vertrouwen in de kernactiviteiten; de verkoop van levensverzekeringen bedroeg in het laatste kwartaal _ 0,6 mld, waardoor de levenproductie over heel 2008 zal uitkomen op _ 2,6 (3,3) mld. Voor dit jaar denkt het concern nog _ 1,5 mld aan kapitaal ‘vrij te maken’ en _ 150 mln aan kosten te besparen.

 

Werkgelegenheid

Een banenreductie is vooral in de Verenigde Staten aan de orde, meldt Dienstenbond CNV na overleg. In ons land, waar Aegon aan 6.000 mensen werk biedt, staat geen reorganisatie op het programma. Wel worden vacatures voorlopig niet vervuld en tijdelijke contracten kritisch bekeken. De bonden gaan binnenkort met Aegon om de tafel om over een nieuw sociaal plan te praten.

 

Reageer op dit artikel