nieuws

Luxemburgse beleggingspolis Elix10 roept nog veel vragen op

Archief

Het Belgische bureau Jay Enterprise werft Nederlandse tussenpersonen om hier het beleggingsproduct Elix10 van de Luxemburgse verzekeraar Excell Life International op de markt te brengen. "Elix10 kenmerkt zich door een hoge gegarandeerde rente, 10% in het eerste jaar, en een laag risico", wordt gesteld. De branche lijkt vooral sceptisch te reageren.

 

Elix10 wordt een technisch product genoemd, "een Europese beleggingsverzekering met middellange looptijd". De brochure kenmerkt het verder als een "ietwat complex, maar zeer transparant product". De Belgische toezichthouder CBFA heeft het product ingedeeld in een lage risicoklasse. De verzekeringnemer sluit volgens Jay Enterprise via een tussenpersoon een overlijdensrisicoverzekering (Selection Prestige B) bij Excell. Via het ‘intern collectief fonds’ van Excell wordt de koopsom (minimaal _ 20.000) belegd in het Elix-fonds. Daarin worden de gelden gesplitst in drie componenten: 10% komt op een geblokkeerde rekening om elk jaar de rendementsgarantie te verstrekken ("indien 15 jaar rendement in één keer zou worden gegarandeerd, zou voor elke klant 150% moeten worden gereserveerd"); 50% van de inleg wordt aangewend om Reduced Sensitivity Zero Bonds aan te kopen met een looptijd van 15 jaar. "Die garanderen het kapitaal ter grootte van de belegging op einddatum." Van de storting wordt 40% gebruikt om niet-beursgenoteerde, hoogrentende obligaties aan te kopen van vennootschappen die gespecialiseerd zijn in transacties op de geldwisselmarkt Forex. "Deze obligatie genereert een vaste rentevergoeding van 3% per maand." Volgens woordvoerder James Meulemans betekent hoog rendement hier niet hoog risico, omdat de obligaties volledig losstaan van de aandelenbeurzen.

 

  &nbspEr kan voor een driemaandelijkse of jaarlijkse rendementsuitkering worden gekozen. Ook kan het eventuele rendement tot einddatum worden opgespaard.

 

Verzekering?

De verzekeringsconstructie maakt het onder meer mogelijk om het product bij lagere koopsommen aan te bieden: "Via de verzekering mag het in de meeste landen aangeboden worden, maar Elix 10 sec mag alleen boven de _ 50.000-grens worden gesloten. Excell Life heeft natuurlijk wel een door de Luxemburgse toezichthouder CAA gecertificeerd product, maar via deze verzekering hoeven ze niet in elk land een vergunning voor dit product aan te vragen en hoge kosten te creëren."

 

  &nbspDe overlijdensrisicodekking bestaat uit een ‘forfaitaire verhoging bij overlijden’ die afloopt naarmate de verzekerde ouder is. Is deze 20 jaar, dan wordt de inleg uitgekeerd, verhoogd met _ 2.500; op 99-jarige leeftijd levert overlijden nog een verhoging op van _ 3. Volgens hoogleraar Verzekeringsrecht Han Wansink mogen we hier spreken van een verzekeringsproduct: "De component met betrekking tot de forfaitaire verhoging in geval van overlijden ziet mijns inziens wel op een risicodekking en heeft dus een verzekeringskarakter."

 

  &nbspOf hiermee veilig kan worden belegd, blijft de vraag. "Mijn gevoel – en niet meer dan dat, want mij ontbreekt de expertise om het echt op de gevaren te doorgronden – zegt mij: echt iets voor hardleerse mensen!", aldus Wansink.

 

Reacties

Ook de bezoekers van AM Web zijn niet overtuigd van de kwaliteiten van Elix10. De vele tientallen reacties op de website plaatsen vooral vraagtekens bij de werking van de zero bonds. "Risicoloos zijn zero bonds niet, maar de schommelingen die optreden in normale bonds of obligaties zijn met de reduced sensitivity beperkt tot het minimale: schommelingen van 0,5% tot 1,5% in plaats van 3% tot 6% op einddatum", aldus Meulemans in een reactie op AM Web, waar diverse branchegenoten het adviseren van het product afraden. "Volgens mij zijn wij een van de weinige partijen in de markt die zo transparant discussiëren. Wij vinden dergelijke beschuldigingen dan ook jammer, maar wel begrijpelijk. Verder willen wij jullie bedanken voor jullie aandacht en tijd. Binnenkort komen wij met een nieuw persbericht omtrent de lage risicoklasse conform de AFM", zo belooft Meulemans.

 

Zie ook www.amweb.nl.

 

Reageer op dit artikel