nieuws

Klacht tegen CVZ over term ‘illegalenregeling’

Archief

De Stichting Inlia, een organisatie die zich inzet voor het bieden van hulp aan asielzoekers in nood, heeft een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman tegen het ten onrechte hanteren van de term ‘illegalenregeling’ door het College Voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Klacht tegen CVZ over term ‘illegalenregeling’

Het CVZ voert sinds 1 januari de regeling uit voor de vergoeding van de kosten van noodzakelijke medische hulp aan vreemdelingen die niet voor ziektekosten verzekerd zijn, omdat men hiervan is uitgesloten. Het CVZ noemt dit de illegalenregeling. Aangezien de regeling ook geldt voor vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijven en het begrip illegalen in het maatschappelijk verkeer een negatieve lading heeft en stigmatiserend werkt, heeft Inlia het CVZ verzocht deze aan te passen. Het CVZ heeft aangegeven dat de term
illegalen inderdaad niet juist is, maar is desondanks niet bereid deze te wijzigen. Reden voor Inlia om een klacht in te dienen bij de Nationale Ombudsman.

Reageer op dit artikel