nieuws

Gerechtshof hoort HDI en AXA in Duitse kartelzaak

Archief

De verzekeraars Gothaer Allgemeine, HDI en AXA zijn afgelopen week voor het gerechtshof in Düsseldorf verschenen. Zij moeten zich verantwoorden voor concurrentiebeperkende afspraken die zijn gemaakt tussen 1999 en 2003.

 

De Duitse kartelautoriteit (Bundeskartellamt) eist een boete van _ 57 mln. In 2005 werd wegens verboden prijsafspraken in totaal voor _ 150 mln aan boetes opgelegd aan zestien verzekeraars. Daartegen hebben veertien maatschappijen protest aangetekend; Gothaer, AXA en HDI zijn de eerste van wie de zaak nu voor het gerechtshof komt.

 

  &nbspTussen juli 1999 en maart 2003 hebben de verzekeraars volgens de kartelwaakhond concurrentiebeperkende afspraken gemaakt over industriële schade- en transportverzekeringen. Er zou zijn afgesproken premies gedurende de looptijd van contracten niet te verlagen en bij meerjarige overeenkomsten opzeg- en mutatieclausules op elkaar af te stemmen. Bovendien zou er een afspraak liggen om geen lagere premie te offreren dan de concurrentie. De zaak zal zeker tot eind mei duren; er zijn vijftien zittingsdagen voorzien.

 

  &nbspDe kartelzaak speelt al sinds de zomer van 2002, toen bij dertien verzekeraars (waaronder de grootste Duitse verzekeraar Allianz) invallen werden gedaan. In ons land bracht de NMA in 2003 een bezoek aan Delta Lloyd en het Verbond van Verzekeraars. Dat bracht uiteindelijk één verboden prijsafspraak uit 1972 aan het licht over een pensioenregeling voor huisartsen en medisch specialisten.

 

Reageer op dit artikel