nieuws

Fidin: ‘Lijst koppelverkoop door banken is topje van de ijsberg’

Archief

Kamerleden Elias en Weekers (beiden VVD) hebben de ministers Van der Hoeven (Economische Zaken) en Bos (Financiën) op aangeven van Federatie Fidin vragen gesteld over banken die klanten zouden verplichten om bij een hypothecair of consumptief krediet ook verzekeringen af te nemen. Zij willen een onderzoek door mededingingsautoriteit NMA.

 

De Kamerleden reppen van "frequente meldingen van misbruik van de economische positie van banken, die bij het verlenen van krediet of het verstrekken van een hypotheek eisen dat ook het verzekeringspakket bij de bank wordt ondergebracht en/of het rentepercentage afhankelijk stellen van het al dan niet onderbrengen van het verzekeringspakket".

 

  &nbspDie frequente meldingen zijn binnengekomen bij de NVA en de NBVA, zo blijkt uit een reactie van de Federatie Fidin, waarin beide zijn verenigd. Zij hebben in december bij de VVD aandacht gevraagd voor dit probleem en beschikt over een lijst van circa dertig van zulke meldingen. "Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg", aldus woordvoerder Joerie van Looij. "Wij vinden deze koppelverkoop door de banken een vorm van oneerlijke concurrentie die in het belang is van de consument noch van haar leden." Inmiddels heeft ook de Europese Commissie zich over deze materie gebogen, "omdat zij van mening is dat deze praktijk mogelijk de mobiliteit van consumenten beperkt en daarmee concurrentie verzwakt", aldus Fidin. In juni wordt daarover een onderzoek afgerond.

 

  &nbspElias en Weekers hebben bij de ministers aangedrongen op een spoedonderzoek door de NMA naar het gedrag van kredietverstrekkers.

 

Reageer op dit artikel