nieuws

Fidin: éénjarige contracten niet altijd uitgangspunt

Archief

Fidin, de intermediairfederatie van NVA en NBVA, heeft zich gekant tegen het voorstel van het Verbond van Verzekeraars dat éénjaarscontracten voor alle particuliere verzekeringen het uitgangspunt worden. Fidin voelt zich overvallen door enkele “geheel onverwachtse” aankondigingen van Verbond-directeur Richard Weurding in het tv-programma Kassa.

Fidin: éénjarige contracten niet altijd uitgangspunt

Bij de meeste polissen, zoals die voor zorg en motorrijtuigen, is één jaar al de norm, stelt Fidin. Voor verzekeringen die de consument zelf heeft gesloten via internet en waarvoor hij na een jaar weer op zoek wil gaan naar de laagste premie, is dit uitgangspunt prima. Maar bij dekkingen "die door de adviseur zorgvuldig zijn geselecteerd en samengesteld, veelal in een voordelig pakket", zouden volgens Fidin meerjarige contracten het uitgangspunt kunnen vormen, te meer daar deze een doorgaans lagere premie kennen.
Voor wat betreft de voorgenomen regeling van "geïnformeerde verlenging" wil Fidin met het Verbond duidelijke afspraken maken over wie de consument informeert, hoe dit gebeurt en wie de kosten van deze administratieve handelingen gaat dragen (verzekeraar, consument of tussenpersoon). "Het mag nooit zo zijn dat de verzekeraar, buiten de uitdrukkelijke toestemming van het intermediair, rechtstreeks communiceert met de klant van het intermediair. Laat staan dat hij de klant van het intermediair direct een 'passende' aanbieding zou doen voor een soortgelijk product."

Reageer op dit artikel