nieuws

FDC gaat financieel planners aanstelling als zzp’er bieden

Archief

Zelfstandig financieel planners kunnen zich vanaf 1 april als zzp’er aansluiten bij adviesketen FDC Financieel Planners & Adviseurs. "In de toekomst zal het aantal zzp’ers het aantal franchisenemers flink overschrijden", verwacht commercieel manager Menno Luiten.

 

FDC telt momenteel zestig franchisekantoren. Met het nieuwe zzp-model wil de keten een brug slaan tussen loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Deelname aan FDC kan straks in drie varianten: als franchisenemer, in loondienst bij een franchisenemer of als zzp’er. Luiten noemt dit "een ingroeimodel, waarbij de loondienstvariant altijd het voorportaal is voor het zzp-model". Volgens hem "kwam deze vorm voor financieel planners nog niet voor."

 

  &nbspHet zzp-model van FDC is geïnspireerd door Ameriprise, de grootste planningsketen van de Verenigde Staten en een dochter van American Express. "In dit model beschouwen we de financieel planner en de consument als een twee-eenheid", zegt Luiten. "Relaties zijn als het ware zakelijke kennissen van de planner, die als een financieel vertrouwenspersoon gezien moet worden. Denkt de klant aan geld, dan denkt hij aan zijn financieel planner. Gaat een planner ooit weg, dan gaan zijn klanten mee."

 

Servicecenters

Volgens Luiten kan een zzp-planner in de praktijk zo’n 250 relaties bedienen als hij 80% van zijn tijd declarabel kan maken. "Dat kan alleen als hij bezigheden die niet tot zijn kernactiviteiten behoren, kan uitbesteden. Daarvoor worden in april acht franchisekantoren ingericht als service centers voor de zzp’er. Die dragen dan zorg voor de automatisering, bemiddeling, marketing, administratie, boekhouding en andere activiteiten. Als het nodig mocht zijn, kan er zelfs een spreekruimte gehuurd worden."

 

  &nbspAantallen geven vindt Luiten lastig, maar volgens hem wordt er door financieel planners enthousiast op het nieuwe model gereageerd. "Dagelijks heb ik wel tussen de vijf en tien reacties van mensen die om meer informatie vragen. Ik denk dat er bij banken veel planners werken die eigenlijk wel voor zichzelf willen beginnen. En zeker voor éénpitters is dit een aantrekkelijk model, omdat ze direct kunnen beginnen zonder investeringen in een pand en tijd en geld."

 

  &nbspHoewel FDC vol gaat inzetten op de zzp-variant, blijven er ook ten aanzien van de franchisekantoren ambities. In 2010 wil de keten ten minste honderd franchisekantoren hebben met minimaal honderd financieel planners in dienst.

 

Reageer op dit artikel