nieuws

DSW mag deelnemen in ziekenhuis

Archief

Minister Klink (VWS) heeft er geen bezwaar tegen als een zorgverzekeraar mede-eigenaar wordt van een ziekenhuis.

 

Dat antwoordt hij op Kamervragen van het Kamerlid Henk van Gerven (SP) over de overname van het Vlietland Ziekenhuis door een coöperatie met zorgverzekeraar DSW. Klink zegt dat hij partijen wil stimuleren om, binnen bepaalde grenzen en onder bepaalde voorwaarden, door innovatieve, ondernemende samenwerkingsvormen bij te dragen aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg.

 

  &nbspVolgens Klink is het overigens niet zo dat de verzekeraar DSW zelf participeert in het ziekenhuis. "DSW doet dat via een aparte entiteit, Stichting Phoenix, die door middel van een personele unie met DSW is verbonden", aldus Klink.

 

Toetsen

Volgens de minister is de participatie niet in strijd met de motie Schippers (VVD). Die heeft betrekking op het verbieden van een fusie tussen een zorgverzekeraar en een ziekenhuis (of zorginstelling) en het aanbieden van zorg door zorgverzekeraars. Klink: "In het geval van het Vlietland Ziekenhuis kiezen partijen niet voor een juridische fusie, maar zoeken ze samenwerking door het sluiten van contractuele afspraken en de oprichting van een coöperatie (zonder winstoogmerk), waarbij naast een zorgverzekeraar ook andere partijen interesse hebben in deelname".

 

  &nbspKlink is wel van mening dat deze constructie getoetst moet worden aan bestaande wet- en regelgeving. Na een spoeddebat met de Tweede Kamer heeft Klink toegezegd dat een commissie gaat onderzoeken of een verbod op fusies tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen nodig is.

 

Reageer op dit artikel