nieuws

Doorlopend toezicht AFM kost branche ruim € 50 mln

Archief

De totale lasten voor het doorlopende toezicht door de AFM komen dit jaar uit op € 77,6 mln, waarvan de financiële sector € 52,1 mln voor zijn rekening moet nemen. Die bijdrage is 10% lager dan het door het ministerie van Financiën gestelde maximum. Het toezicht op het intermediair begroot de AFM op € 16,8 mln; dat is 7% meer dan voor 2008 werd begroot.

Doorlopend toezicht AFM kost branche ruim € 50 mln

Over vorig jaar komt die kostenpost waarschijnlijk uit op € 17,5 mln; aan de voor dit jaar voor het intermediair begrote kosten moet de branche € 11,4 mln bijdragen. "De stijging is het gevolg van aangescherpte doelstellingen met betrekking tot het oppakken van signalen, het breder inzetten van handhavingsmaatregelen en blijvend grote toezichtinspanningen", aldus de AFM in haar begroting voor 2009. Bij de aanbieders zijn levensverzekeraars de grootste kostenpost met een begroot bedrag van € 5,0 mln, tegen € 3,0 mln vorig jaar.
Er werden vorig jaar 110 onderzoeken gestart tegen bemiddelaars; zo'n onderzoek nam gemiddeld 150 kalenderdagen in beslag. De AFM gaat dit jaar vervolgonderzoek doen naar advies over hypotheken en beleggingsverzekeringen. Verder zal worden getoetst of kredietverstrekkers zich aan de gedragscodes ter voorkoming van overkreditering houden. 

Reageer op dit artikel