nieuws

Britse toezichthouder zet limiet op hypotheekbedrag

Archief

De FSA, toezichthouder op de Britse financiële dienstverleners, kondigt donderdag naar verwachting aan dat geldgevers voortaan niet meer dan drie maal het inkomen van de aanvrager als hypotheek mogen verstrekken.

Hypotheekbemiddelaars reageren ontstemd: "De overheid wil starters helpen, maar deze maatregel doet precies het tegenovergestelde", aldus Ray Boulger van intermediairbedrijf John Charcol. Hij wijst op de vrije bestedingskeuze van de consument en vreest verder dat het oversluiten van hypotheken en de doorstroming op de woningmarkt hiermee verder stilvallen. "Met de huidige rente is een hoger hypotheekbedrag beter betaalbaar dan twintig jaar geleden, toen driemaal het inkomen nog de norm was."
In ons land geldt voor hypotheekverstrekkers de gedragscode dat een lening niet meer dan 4,5 maal het jaarinkomen van de aanvrager mag bedragen, uitzonderingen daargelaten.

Reageer op dit artikel