nieuws

Britse hypotheekmarkt halveert

Archief

De hypotheekproductie is in het Verenigd Koninkrijk gehalveerd: in januari is de omzet uit nieuwe hypotheken met 52% gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het is de laagste maandproductie sinds april 2001.

 

In totaal is in de eerste maand van dit jaar voor _ 14,0 mld aan nieuwe hypotheken verstrekt, 8% minder dan in december, toen de omzet uitkwam op _ 15,3 mld. Dat betekende al een daling van 47% ten opzichte van een jaar eerder.

 

  &nbspDe totale Britse hypotheekproductie is vorig jaar met 30% gedaald tot _ 290 (411) mld. Het aantal aan een woningaankoop verbonden hypotheken is met 49% teruggelopen tot 516.000, het laagste aantal sinds 1974. De kredietcrisis en de aangescherpte acceptatiecriteria hebben het aantal leningen voor eerste woningaankopen doen terugvallen tot iets meer dan 194.000, tegen bijna 358.000 in 2007 (-46%). In december bracht de gemiddelde starter 22% van het hypotheekbedrag als eigen geld in. Leende deze categorie eind 2007 nog 3,38 maal het jaarinkomen; een jaar later was dat getal gedaald naar 3,10. Het percentage van het inkomen dat door starters aan hypotheekrente werd betaald, is in die periode gedaald van 20,7% naar 17,1%.

 

  &nbspDe vereniging van hypotheekverstrekkers CML verwacht voorlopig geen verbetering: "Het zou niet reëel zijn om te denken dat de omzet de komende maanden gaat stijgen. Ook al verbeteren de economische omstandigheden, de hypotheekmarkt herstelt zich vaak als laatste."

 

Reageer op dit artikel