nieuws

Zorgverzekeraars Achmea sporen € 4 mln aan fraude op

Archief

De zorgverzekeraars van Achmea, waaronder Zilveren Kruis en Groene Land, hebben in 2008 ruim _ 2,3 mln aan fraude opgespoord en teruggevorderd. Los daarvan heeft Achmea ruim _ 1,7 mln aan zorgkosten teruggevorderd als gevolg van 'administratieve fouten' en 'onterechte declaraties', waarbij vermoeden van fraude aanwezig was.    Volgens Achmea zijn zorgverleners voor circa 70% […]

De zorgverzekeraars van Achmea, waaronder Zilveren Kruis en Groene Land, hebben in 2008 ruim _ 2,3 mln aan fraude opgespoord en teruggevorderd. Los daarvan heeft Achmea ruim _ 1,7 mln aan zorgkosten teruggevorderd als gevolg van 'administratieve fouten' en 'onterechte declaraties', waarbij vermoeden van fraude aanwezig was.
 
 Volgens Achmea zijn zorgverleners voor circa 70% van de fraudeschadelast verantwoordelijk, vanwege gemiddeld hogere declaraties. Maar ook verzekerden zouden regelmatig frauderen. Achmea signaleert een toename van fraude met persoonsgebonden budgetten en opvallend veel cosmetische neuscorrecties in Iran, die als ongeval worden gepresenteerd door een 'dichtslaande taxideur'.
 
Persoonsgebonden
Volgens Achmea is een opvallende stijging waar te nemen in fraude bij persoonsgebonden budgetten (pgb's). In 2007 werd er bij de pgb's voor _ 85.000 aan fraude opgespoord, tegen een bedrag van _ 400.000 in 2008. Een spraakmakende fraudezaak onder zorgverleners betrof een tandarts in Amsterdam, die in 2008 voor _ 228.000 bij Achmea heeft gefraudeerd. De man, die ook andere zorgverzekeraars dupeerde, is tot drie jaar cel veroordeeld, waarvan een half jaar voorwaardelijk. In 2008 hebben de zorgverzekeraars van Achmea aangifte gedaan bij de Fiod/ECD van onder meer een verzekerde die voor ruim _ 6.000 aan nota's van verschillende zorgverleners had nagemaakt en gedeclareerd.
 
Afwijkende patronen
Ten opzichte van 2007 heeft de afdeling Speciale Zaken van Achmea Zorg in 2008 _ 700.000 meer aan fraude gedetecteerd. Afgelopen jaar is Achmea gestart met een geautomatiseerd detectiesysteem in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit systeem is erop gericht om afwijkende patronen in digitale declaraties te herkennen.

Reageer op dit artikel