nieuws

Vorig jaar minder auto’s en meer bromfietsen gestolen

Archief

De dalende trend die sinds 2002 waarneembaar is bij autodiefstallen, heeft zich ook in 2008 doorgezet. De diefstal van brom- en snorfietsen en scooters is vorig jaar echter fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

 

Vorig jaar werden 11.216 personenvoertuigen gestolen, 5,7% minder dan in 2007. Volkswagens zijn al jaren het populairst bij het dievengilde en vorig jaar goed voor ruim 21% van de autodiefstallen. Uit de cijfers blijkt verder dat de diefstal van relatief jonge auto’s (tot en met 3 jaar) licht is toegenomen, terwijl er minder oudere auto’s onvrijwillig van eigenaar wisselden. Van de gestolen auto’s werd meer dan de helft (55,9%) teruggevonden.

 

  &nbspVolgens AVc-directeur Guus Wesselink is Nederland het land met de minste autodiefstallen ter wereld. Het zal dus lastig worden het diefstalcijfer nog verder naar beneden te brengen. Alleen het (eventueel door verzekeraars verplichte) gebruik van GPS-systemen zou nog voor een verdere daling van het aantal gestolen auto’s kunnen zorgen.

 

Beugels

Opvallend is dat ondanks de kentekening vorig jaar 11.687 brom- en snorfietsen en scooters zijn gestolen, een toename van bijna 20% ten opzichte van 2007. Daarvan werden er 3.356 teruggevonden. Wesselink zoekt de oorzaak van de toegenomen diefstallen vooral in het niet goed op slot kunnen zetten van de voertuigen. In veel gemeenten zijn onvoldoende in de grond verankerde beugels om motoren en brommers aan vast te kunnen zetten.

 

  &nbspOok bij bestelauto’s, aanhangers/opleggers en motoren constateert AVc een toename van de diefstallen met respectievelijk 2%, 3% en 15%. De diefstal van trucks is vorig jaar met 6,2% gedaald.

 

Reageer op dit artikel