nieuws

Verzekeraars pleiten voor strenger toezicht

Archief

Verzekeraars moeten meer doen om financiële zeepbellen te signaleren en de gevolgen van het klappen van zo’n zeepbel op te vangen. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een rapport over de kredietcrisis.

Verzekeraars pleiten voor strenger toezicht

Het rapport, opgesteld in samenwerking met The Boston Consulting Group, analyseert hoe de sector beter bestand kan worden gemaakt tegen schokken op de financiële markten. Gepleit wordt onder meer voor strenger toezicht door De Nederlandsche Bank en andere toezichthouders en 'actief ingrijpen'. Verder roepen verzekeraars op tot aanpassing van het internationale boekhoudstelsel IFRS. De manier waarop beleggingen volgens het model moeten worden gewaardeerd, werkt volgens het Verbond een versnelling van een financiële crisis in de hand. Ook zou er toezicht moeten komen op kredietbeoordelaars als Moody's en S&P, die onder meer van hypotheken afgeleide financiële producten hoge kredietwaarderingen gaven. Later bleken hieraan grote risico's te hangen.

Reageer op dit artikel