nieuws

Verdegaal vindt intermediair een overbodige beroepsgroep

Archief

Econoom Erica Verdegaal heeft zich met pittige uitspraken als "adviseurs zijn gewoon verkopers" in het tv-programma Pauw & Witteman de woede van het intermediair op de hals gehaald. Federatie Fidin wil weerwoord geven in de uitzending: "De consument die hierdoor gaat denken dat hij zijn zaken beter zelf regelt, benadeelt zichzelf."

 

Verdegaal stelde onder meer dat onafhankelijke adviseurs niet bestaan. "Het is heel erg treurig dat je bij mensen terechtkomt die je er eigenlijk gewoon inluizen", was één haar opmerkingen. Voorafgaand aan het gesprek werd een reclamespot van de NBVA getoond, die door Jeroen Pauw als "misschien een beetje debiliserend" werd omschreven. "Dat woord ‘onafhankelijk’ is zo’n ontzettend versleten woord", stelde Verdegaal. "Adviseurs zijn gewoon verkopers; 90% adviseert het product waar ze het meest op verdienen." Later deed ook SP-Kamerlid Ewoud Irrgang een duit in het zakje door twee begrippen door elkaar te halen: "Wij zijn al jaren bezig om die provisies, die bonussen die ze krijgen, aan te pakken. Je moet je als klant realiseren dat die man (de tussenpersoon, red.) ook niet onafhankelijk is."

 

Nodeloos ingewikkeld

Verdegaal vindt verder dat een cunsument geen financieel adviseur nodig heeft, omdat hij zelf zijn zaken wel kan regelen. De materie hoeft volgens haar niet complex te zijn. "Financiële producten zijn nodeloos ingewikkeld gemaakt. En je pensioengat kun je zó uitrekenen."

 

  &nbspBij de NBVA viel de context waarin de reclamespot werd geplaatst, uiteraard niet in goede aarde. "Als u al een opmaat had gewenst voor het ongenuanceerde en deels onjuiste verhaal van mevrouw Verdegaal had het uw programma gepast om dat niet zo expliciet aan de naam van de NBVA te koppelen", vindt de vereniging, die verder stelt dat de afgelopen vijf jaar fors is geïnvesteerd in advieskwaliteit. Ook wordt gewezen op het verbod op productieverplichtingen en aandelenbelangen van aanbieders voor NBVA-leden.

 

Ondoordacht

Federatie Fidin, het samenwerkingsverband van NVA en NBVA, heeft het programma gevraagd om in de uitzending te mogen reageren. "Wij vinden de mening van Verdegaal zeer ondoordacht en ongefundeerd." De federatie verwijst naar onderzoeken waaruit blijkt dat het met de financiële kennis van consumenten slecht is gesteld.

 

  &nbspHet is een misvatting dat onafhankelijk advies niet bestaat, aldus Fidin: "Het is ons bekend dat het type financieel adviseur dat zijn eigenbelang centraal stelt ook in de markt actief is, en met name is geweest. Maar wij benadrukken nog maar eens, dat de overgrote meerderheid van de financiële adviseurs haar werk naar eer en geweten en met grote deskundigheid uitvoert."

 

  &nbspConsumentenonderzoeken wijzen uit, zo stelt Fidin, dat de klant het intermediair hoger waardeert dan directe kanalen. "Het doet de grote meerderheid van financiële adviseurs groot onrecht om ze zo eenvoudig over één kam te scheren met de snelle jongens en beunhazen, een groep waar zij zelf én hun klanten al genoeg last van hebben, en die blijkbaar ook nog het algehele beeld bepalen. De gemiddelde consument, die er door deze onjuiste beeldvorming van overtuigd raakt dat hij zijn zaken beter zelf regelt, zonder goed financieel advies, benadeelt op termijn zichzelf."

 

Reageer op dit artikel