nieuws

Pleidooi voor leeftijdsafhankelijk eigen risico in basisverzekering

Archief

Vandaag promoveert Richard van Kleef op een onderzoek naar de premiekorting voor eigen risico’s in de Nederlandse, Duitse en Zwitserse zorgverzekeringsmarkten. Hij houdt een pleidooi voor een leeftijdsafhankelijk eigen risico.

 

In de basisverzekering voor ziektekosten bestaat een verplicht eigen risico van _ 155. In aanvulling op dit verplichte eigen risico kunnen mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico in ruil voor een premiekorting. In zijn proefschrift Voluntary Deductibles and Risk Equalization: A complex interaction concludeert Van Kleef dat de premiekortingen omhoog kunnen zodat meer mensen voor een vrijwillig eigen risico kiezen. "Bovendien zou het eigen risico voor ouderen en chronisch zieken niet moeten gelden voor de kosten vanaf nul euro, maar voor de kosten vanaf een hoger bedrag", aldus Van Kleef.

 

  &nbspHij stelt dat het wel degelijk mogelijk is om meer mensen voor een vrijwillig eigen risico te laten kiezen. "In de eerste plaats kunnen verzekeraars de premiekorting met bijna de helft verhogen zonder hierop verlies te lijden. Daarnaast zou de overheid verzekeraars kunnen toestaan de korting te differentiëren naar bijvoorbeeld leeftijd. Ouderen krijgen dan een hogere korting dan jongeren, omdat ouderen bij hetzelfde risico meer kosten uit eigen portemonnee betalen. Een leeftijdsafhankelijke korting is eerlijker en maakt het vrijwillig eigen risico voor ouderen aantrekkelijker."

 

Reageer op dit artikel