nieuws

Pensioen mag tijdelijk ‘geknipt’

Archief

Wie tot 1 januari 2014 met pensioen gaat, mag desgewenst eerst een uitkering van 5 jaar aankopen, om de rest van zijn opgebouwde vermogen voor die periode nog te kunnen vergroten.

 

Dat heeft minister Donner (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten in antwoord op vragen over het idee van bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht en Aegon-directeur Herman Kappelle om een ‘knip’ te zetten in de pensioenuitkering, waardoor deze in eerste instantie voor slechts vijf jaar wordt aangekocht.

 

  &nbspDonner wil een dergelijke regeling tijdelijk in de Pensioenwet gaan opnemen. Daarmee kunnen werknemers die nu een pensioen moeten aankopen met door de crisis geslonken vermogen uit een pensioenpolis, in eerste instantie alleen voor de eerste vijf jaar een uitkering aankopen en de rest van het vermogen de tijd geven om weer aan te groeien.

 

  &nbspKamerlid Stef Blok (VVD) had het idee aan Donner voorgelegd. Die heeft nu geantwoord: "Ik ben in samenspraak met de staatssecretaris van Financiën tot de conclusie gekomen dat het wenselijk is een tijdelijke mogelijkheid te creëren voor een beleggingsknip. Onder tijdelijk wordt dan verstaan dat degenen die uiterlijk over 5 jaar (vóór 1 januari 2014) met pensioen gaan, op pensioendatum de mogelijkheid krijgen om de inkoop van een deel van hun pensioen uit te stellen met maximaal 5 jaar."

 

  &nbspDe regeling is tijdelijk omdat in veel premieovereenkomsten inmiddels het principe van ‘lifecycle’-beleggen wordt toegepast, waarbij het beleggingsrisico wordt afgebouwd naarmate de looptijd vordert. "Overigens dienen degenen die van de knipmogelijkheid gebruik (gaan) maken, zich te realiseren, dat door de knip geen garantie ontstaat dat de uitgestelde inkoop leidt tot een hogere uitkering. Dat hangt immers volledig af van de ontwikkeling van de rente en van de betreffende individuele beleggingsportefeuille; de samenstelling van deze portefeuille blijft in de knipperiode ongewijzigd", waarschuwt Donner in zijn brief.

 

Reageer op dit artikel