nieuws

NVF noemt leenvignet stuitend

Archief

De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) vindt het verplichte leenvignet voor alle kredietreclames op televisie, radio, internet en in gedrukte media stuitend. De door de AFM bedachte waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’ in combinatie met het symbool, roept volgens NVF-voorzitter Maasbert Schouten associaties op met criminaliteit.

 

Om het bewustzijn van consumenten over de gevolgen van lenen te verhogen, moeten aanbieders, bemiddelaars en adviseurs vanaf 1 april gebruikmaken van genoemde zin samen met een waarschuwingssymbool dat de toezichthouder beschikbaar stelt. Dat symbool omvat een persoon met aan een enkel een rode loden kubus met daarop het euroteken. Alleen deze waarschuwing (de zin samen met symbool) van de AFM mag gebruikt worden en mag niet zelf vormgegeven worden.

 

  &nbspDaarnaast zijn er ook regels vastgesteld over de manier waarop deze waarschuwing in de verschillende media moet worden getoond. Uitzonderingen zijn reclames voor hypotheken, omdat die kredieten worden gebruikt voor de aankoop van de eigen woning.

 

Stuitend

Maasbert Schouten, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF), noemt het te hanteren symbool van het verplichte leenvignet "zeer stuitend, aangezien verantwoord lenen geheel ten onrechte wordt geassocieerd met criminaliteit".

 

"Dit terwijl consumptief krediet nota bene juist zo belangrijk is, zeker in deze tijd, om de consumentenbestedingen enigszins op peil te houden", aldus Schouten.

 

Afab-voorzitter

In zijn rol van directievoorzitter van Afab zegt Schouten zich echter in de waarschuwingzin ‘Let op! Geld lenen kost geld’ heel goed te kunnen vinden. "Afab juicht alles toe wat bijdraagt aan transparantie en aan het bewustzijn bij de consument dat aan het lenen van geld kosten zijn verbonden. Overigens kan van enige overkreditering door marktpartijen geen enkele sprake zijn, aangezien sinds 1 juli 2008 uitsluitend nog consumptieve kredieten worden verstrekt conform de zeer stringente gedragscode van de Vereniging Financieringsondernemingen Nederland, die in nauwe samenspraak met de AFM tot stand is gekomen en waarbij telkens rekening is gehouden met normen voor levensonderhoud die zelfs hoger zijn dan volgens Nibud verantwoord", aldus Schouten.

 

Reageer op dit artikel