nieuws

NHG wil modernisering van woningveilingpraktijk

Archief

Omdat uit onderzoek van de Erasmus Universiteit is gebleken dat bij executoriale verkoop van een woning op een veiling deze gemiddeld 37% minder oplevert dan de waarde van de woning, wil Nationale Hypotheek Garantie (NHG) modernisering van de veilingpraktijk.

 

Op jaarbasis leiden executoriale verkopen voor het Waarborgfonds Eigen Woningen tot een extra schade van naar schatting _ 5 mln. "De notarissen die van de geldgevers de opdracht tot veiling krijgen, doen er veel te weinig aan om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Ook brengt het notariaat vaak hoge kosten in rekening voor haar werkzaamheden en voor de huur van de veilinghuizen", zegt NHG-directeur Karel Schiffer.

 

  &nbspDe veilingopbrengsten kunnen volgens Schiffer worden verhoogd door een landelijke regie in te voeren voor de regionale veilingorganisaties. "Makelaars en internet moeten een rol krijgen bij het toegankelijk maken van de executieveilingen voor geïnteresseerde particuliere huizenkopers. Een reële opbrengst van de woning moet het veilingdoel zijn. Zo zou de veiling kunnen uitgroeien tot een regulier verkoopkanaal waar verkopers die snel, maar dan wel voor een redelijke prijs, willen verkopen hun woning vrijwillig gaan aanbieden."

 

Reageer op dit artikel