nieuws

Nassau pleit voor uitbreiding van aantal overvalspecialisten

Archief

Het aantal overvallen op juweliers is vorig jaar met 38% toegenomen, meldt nicheverzekeraar Nassau. Na een aantal jaren met gemiddeld 43 overvallen, is 2008 met 60 een negatieve uitzondering. Naast preventiemaatregelen die de branche zelf neemt, pleit Nassau voor meer overvalspecialisten bij politie en justitie, om de pakkans te vergroten.

 

De stijging van het aantal overvallen wordt onder meer toegeschreven aan de omstandigheid dat er steeds minder contant geld in omloop is door gebruik van pinautomaten. Andere makkelijk verhandelbare goederen zijn daardoor aantrekkelijker voor diefstal, vooral dure merkhorloges.

 

  &nbspOpvallend is een toename van overvallen met (gestolen) scooters en een terugkeer van grote professioneel opgezette overvallen, die een paar jaar lang niet noemenswaardig veel hadden plaatsgevonden. Zoals elk jaar vond ook in 2008 40% van alle overvallen plaats in het laatste kwartaal. In die periode liggen de kerstcollecties in de winkels en zijn de ‘donkere dagen’ gunstig voor overvalpogingen.

 

  &nbspOp landelijk niveau werken het bedrijfsleven en de overheid al nauw samen aan overvalreductie op basis van het Convenant Aanpak Winkelcriminaliteit. Ook is een landelijke overvalcoördinator aangesteld. Voor Nassau is dat echter niet voldoende. De verzekeraar pleit daarom voor het aanstellen van meer overvalspecialisten om de pakkans te vergroten en herhalingen te voorkomen.

 

Reageer op dit artikel