nieuws

Kredietaanbieders doen niet mee aan renteverlaging De renteverlaging

Archief

van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gezorgd voor lagere rentes op de hypotheek- en de spaarmarkt

De rente op consumptief krediet lijkt er echter niet door te worden beïnvloed. "Sterker nog, er is juist een omhooggaande beweging te constateren", zegt Paul Huibers van Money Magazine, een vergelijkingssite voor financiële diensten. "Waar banken zelf voordeliger kunnen lenen door de vele renteverlagingen van de ECB, wordt dit voordeel niet doorberekend aan de consument. Dat komt door de relatief hoge risico-opslag op consumptieve kredieten en de winstmarge voor de banken zelf", aldus Huibers. Drie van de vijftien onderzochte leenaanbieders lieten de rente op een doorlopend krediet tot _ 10.000 ongewijzigd. Tien van hen voerden zelfs een renteverhoging uit. Slechts twee aanbieders verlaagden de rente in het afgelopen half jaar (Santander en ABN Amro). "Risico-opslag is bij een consumptief krediet hoger dan bij langere leningen zoals hypotheken, omdat er doorgaans geen sprake is van onderpand", stelt Huibers. "Ondanks de lagere kosten voor de banken zelf, hanteren ze hogere rentes op lenen om verliezen op andere fronten, zoals de beurs- en spaarmarkt, enigszins te compenseren." Wanneer gekeken wordt naar de leenrentes van persoonlijke leningen over heel 2008, dan valt ook op dat deze bij de meeste kredietverleners licht gestegen zijn. De grootste stijger is DSB Bank, met een rente van 7,7% in januari en een rente van 10,2% in december 2008, aldus Money Magazine.

Reageer op dit artikel